773
4

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Wel erg veel Avengers tegen één schurk

Maar dat betekent niet dat Avengers: Age of Ultron niet onderhoudend is

Toen onder invloed van The Dark Knight stripboekverfilmingen wel erg gewichtig werden, bleek The Avengers in 2012 een welkome afwisseling. Striphelden gedroegen zich voor de verandering eens als kibbelende tieners, maar bovenal was er een besef dat dit soort verhalen een beetje onzin zijn en gewoon leuk moesten zijn. De film werd een enorm succes en een vervolg kon niet uitblijven.

In het begin van Avengers: Age of Ulron zijn de zes helden uit het eerste deel wat zelfvoldaan geworden. Dat kan natuurlijk nooit gaan. In zijn hoogmoed creëert Iron Man Tony Stark een artificial intelligence, Ultron, die algauw voor zichzelf begint met behulp van een leger van robots. Dit is vooral een excuus voor een hoop achtervolgingen en matpartijen. Wat nou precies de doelen en drijfveren van de schurken zijn, blijft wat vaag.

Dit raakt namelijk ondergesneeuwd in de algehele overkill van de film. Schrijver-regisseur Josh Whedon wil iedere Avenger en hun tegenstanders een eigen verhaal meegeven. Dan zijn er nog talloze verwijzingen naar voorgaande films, een stuk of wat nieuwe personages en gastoptredens van bekende acteurs (ik zag er twee op de aftiteling, die ik in de film niet eens had gespot). Dit levert een wirwar op van plotlijnen en karakters op, waar Robert Altman nog moeite mee zou hebben.

De problemen van Avengers: Age of Ultron houden daarmee niet op. De vaste Avengers – die vliegen, onkwetsbaar zijn en oersterk – kunnen naast hun vaste versterking ook nog eens rekenen op de hulp van maar liefst drie nieuwe superhelden. De toch al niet zo interessante schurk Ultron lijkt geen partij voor zo’n overmacht. Ook houden de makers dood en geweld netjes binnen de perken, waarschijnlijk om een 16-jaar-en-ouder certificaat te vermijden dat de tienerdoelgroep buiten de bioscoop houdt. Zo bevat de film wel erg weinig echt gevaar en daardoor weinig drama.

Dat betekent niet dat Avengers: Age of Ultron niet onderhoudend is. Het kost wat moeite om door de zwaktes heen te kijken, maar de visual effect zijn spectaculair, de actiescènes meeslepend en vooral de grappen zijn erg goed. Net als deel 1 werkt de film op zijn best als de helden hun wapentuig neerleggen om onderling te bekvechten, elkaar te beconcurreren en met zichzelf moeten zien te dealen. En wederom is de uitblinker weer Mark Ruffalo als Bruce Banner/de Hulk.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film.
Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (4)