Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wel of niet een moordkuil van je hart maken?

  •  
15-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de invloed van emoties op onze gezondheid
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Het heeft lang geduurd voordat de hardcore medische jongens en meisjes eraan wilden dat ook emoties enorme invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Ik denk dat het zo’n beetje in de negentiger jaren van de vorige eeuw veranderde en sindsdien zijn er daarom ook steeds meer onderzoeken gedaan naar hoe emoties medeverantwoordelijk zijn voor onze gezondheidssituatie.
Nu leven er allerlei ideeën over emoties en gezondheid, maar ze hoeven niet allemaal te kloppen. Zo wordt gezegd dat je je emoties altijd moet uiten omdat het beter voor je hart is, maar uit dit onderzoek zou juist het tegendeel blijken.
Voor dit onderzoek werden 3886 mensen die een hartaanval kregen binnen vier dagen nadat het gebeurde geïnterviewd over wat er aan hun hartinfarct vooraf ging. Dat kon variëren van hoe ze eten en hun leefstijl tot medicijngebruik en gewoonte om te sporten. 1484 van de ondervraagden vertelde dat voorafgaande aan hun infarct ze een woedeaanval hadden. Ze moesten die woedeaanval een cijfer van 1 tot 7 geven, gaande van irritatie tot verlies van controle.
Dit kwam eruit: mensen die niet zo erg boos waren maar toch wel zo dat het aan hun stem te merken was hadden een 1,7 zo grote kans op een infarct ten opzichte van mensen met vergelijkbare omstandigheden die niet kwaad werden. Dat was 2,3 bij mensen bij wie hun hele lichaam in de woede meedeed – vuisten gespannen en tandenknarsend – en 4,5 bij degenen die de controle volledig kwijt waren met voorwerpen begonnen te gooien daarbij zichzelf en anderen verwondend. Weer een servies aan diggelen.
Helemaal 100% zeker dat er een oorzakelijk verband is is dit onderzoek niet, maar ik moet toch even denken over onze samenleving, waarin we allemaal maar steeds bozer worden: op politici, op de spoorwegen, op vluchtelingen, op de schoolleiding, op onze voetbalclub omdat die verloor, op andere verkeersgebruikers, op van alles en nog wat, maar gelukkig niet op Anouk, want die deed niets fout.
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Een toyboy is niet voor iedereen weggelegd
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.