3.742
73

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Weldra moeten kinderen de zorgkosten van hun ouders betalen

Reken je niet rijk als je ouders een schenking doen

De notarissen hebben het druk de laatste tijd . Dat komt omdat de harteloze egoïsten en profiteurs uit de babyboomgeneratie bezig zijn om hun vermogens zo snel mogelijk over te dragen op kinderen en kleinkinderen. Zij proberen dat uiteraard op een voor hen fiscaal zo vriendelijk mogelijke wijze te ritselen.

Dit alles wordt veroorzaakt door de paniek die staatssecretaris Martin van Rhijn heeft gezaaid met zijn “keukentafelgesprekken”. Hij wil de ouderenzorg zoveel mogelijk overdragen op de gemeente die dan meteen nagaat hoeveel opa en oma zélf uit inkomen en vermogen kunnen betalen. Ouders geven hun geld dan liever aan hun kinderen dan aan de staat. Zo voelt dat.

Het zal mij benieuwen hoe lang deze vlieger nog op gaat. Je bent nogal gauw een profiteur in deze dagen en weldra zal een politicus vaststellen dat die goedgeefse oudjes een oneigenlijk gebruik maken van de nieuwe regels, dat zij eigenlijk net zo erg zijn als belastingontwijkers. Zomaar doen of je met lege zakken staat terwijl je kapitaal slim naar je kroost is weggesluisd, schandalig is het. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!

Het veelgeprezen Duitsland geeft ook hier het voorbeeld. Daar worden de kosten van ouderenzorg zoveel mogelijk op de familie verhaald. Als opa in het verpleeghuis moet, krijgen de kinderen de rekening, die is gebaseerd op een vermogens- en een inkomenstoets. Vadertje Drees zal vanuit de hemel glimlachend toezien. Onder hem probeerde de sociale dienst altijd uitkeringen en andere uitgaven zoveel mogelijk op de familie te verhalen. Pas tijdens het centrum-rechtse kabinet De Quay maakte minister Klompé daar een einde aan.
Dat U zich niet rijk rekent als vader langs komt en zegt: “Mensen, we moeten eens praten”.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han, De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000), is verschenen op 26 september


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (73)