668
14

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Welkom in Europa

Nederland komt niet voor in de top tien van Europese landen met aantal asielzoekers 

Gister gaf ik les aan masterstudenten in het vak International Refugee Law aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderwerp was onder andere het Europese asielbeleid. Ik zocht eens op hoeveel asielaanvragen de landen van de Europese Unie in 2010 had gehad. Dat waren er 235.900, een afname van vijf procent ten opzichte van 2009. De top vijf landen waar die asielzoekers vandaan kwamen waren achtereenvolgens Servië, Afghanistan, China, Irak en Rusland.

Afwezig in deze top vijf zijn de sub-Sahara landen, waarvan de asielzoekers vooral ‘in de regio’ worden opgevangen (Kenia: 60.000 asielaanvragen van Somalische vluchtelingen in 2009, Zuid-Afrika: 222.300 asielaanvragen van voornamelijk Zimbabwaanse vluchtelingen in 2009).

In Nederland deden in 2010 13.300 asielzoekers een aanvraag als vluchteling. Vergeleken met Frankrijk (bijna 50.000), Duitsland (iets meer dan 40.000), Zweden (iets meer dan 30.000) en zelfs België (bijna 20.000) niet zo wereldschokkend. Nederland komt niet voor in de top tien van Europese landen met aantal asielzoekers gemeten naar aantal inwoners en ook niet in de top tien van Europese landen met aantal asielzoekers gemeten naar bruto nationaal product.

Nederland komt wel voor in andere top tienen. Zo is Nederland nummer tien in de top-10 van landen met hoogste bruto nationaal product. Nederland is de zestiende economie in de wereld. En toch: “Het zijn geen vluchtelingen maar economische gelukszoekers. Het signaal vanuit Nederland moet zijn: hier ben je niet welkom”. De foto hierboven is van een Europees strand met zo’n ‘gelukszoeker’. Het was toen 2001, maar de boodschap van deze afbeelding blijft onverminderd actueel.

“For I was hungry and you gave me something to eat, I was thirsty and you gave me something to drink, I was a stranger and you invited me in.” Aldus Mattheus 25:35. De joods-christelijke traditie, waarop sommigen zo graag zouden willen dat Europa gebouwd wordt, weet wel raad met de ‘gelukszoekers’.

Dit artikel verscheen ook op het weblog van Evelien van Roemburg

Geef een reactie

Laatste reacties (14)