833
14

Directeur Wereld Natuur Fonds

Sinds 2006 algemeer directeur van het Wereld Natuur Fonds. Voorheen werkzaam voor onder meer de Verenigde Naties, de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wereld Natuur Fonds van klimaattop verwijderd

Het is inderdaad een historische top, daar in Kopenhagen. Maar om de verkeerde redenen.

De bobo’s zijn gearriveerd en niet gouvernementele organisaties wordt vriendelijk verzocht om te vertrekken. Onafhankelijke waarnemers zijn alleen maar lastig.

Bah, zij vertegenwoordigen bezorgde burgers in meer dan 100  landen. Dat kunnen de regeringsleiders er even niet bij hebben.

De stap is ongekend en ongehoord. Vanochtend om 04:00u zijn de delegaties van Oxfam, Greenpeace,  Wereld Natuur Fonds en anderen door veiligheidsbeambten van de VN  uit het congrescentrum gezet. Dat is alleen al in het geval van het Wereld Natuur Fonds – toch nauwelijks bekend vanwege zijn burgerlijke ongehoorzaamheid of militante actie – een klap in het gezicht van 5 miljoen donateurs in meer dan 100 landen. Wat bezielt de VN en de voorzitter van de vergadering? Zijn zij het spoor dan helemaal bijster?

Het klopt dat het de Deense organisatoren inmiddels allemaal over de schoenen loopt. Zij hebben zich deerlijk vergist in de complexiteit van de gehele operatie. Maar moet daarom het toch al geringe democratische gehalte maar meteen om zeep geholpen?

Misschien bedenken ze op het laatste nippertje nog iets, die goed beveiligde regeringsbazen, maar ik voel me tamelijk bedonderd. Wij weten wat er van komt als we de Haagse kaasstolp luchtdicht afsluiten. Een hoop gedoe, maar weinig goeds. De veranderingen in het klimaat treffen de kwetsbaarste groepen op aarde. Nu al. Terwijl de vervuiling van de atmosfeer keurig wordt geregeld in directiekamers en vanaf regeringszetels. Nu moeten we ons lot dus maar volledig in hun wijze handen leggen?. Ik ben daar niet gerust op.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)