Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wereldwijd produceren mannen steeds minder sperma

  •  
09-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over hoe door vervuiling het sperma van mannen achteruit gaat
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Franse mannen blijken er niet bepaald vruchtbaarder op te worden. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het sperma van Fransmannen tussen 1989 en 2005 een derde minder zaadcellen is gaan bevatten. Dat is wel een tegenslag voor de Fransen, maar ze kunnen zich troosten: wereldwijd daalt het aantal spermacellen per hoeveelheid sperma.
Is het erg? Een Fransman van 35 jaar had in 1989 74 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. Bij een zaadlozing wordt er 3 tot 5 milliliter geproduceerd. De Fransoos van 35 in 2005 nog maar 50 miljoen per milliliter. Dat lijkt me genoeg om die ene eicel bij zijn geliefde te bevruchten. De WHO stelt ook dat alles boven 15 miljoen zaadcellen per milliliter ok is. De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van vruchtbaarheidsklinieken. 22.000 spermamonsters waren onderzocht, dat is al snel zo’n 88 liter bij elkaar. Zat voor een nieuwe generatie Fransen.
De onderzoekscijfers laten zien dat er een vermindering van 2 procent minder zaadcellen per jaar is. Wanneer stopt die trend echter? En waar is het aan te wijten? Er is van alles bedacht om het te verklaren. Van strakke spijkerbroeken tot fietszadels en van overgewicht tot de emancipatie van de vrouw.
Eén theorie die veel aanhang heeft is die van de toename van fyto-oestrogenen in het milieu, maar nog veel waarschijnlijker is het vervuiling in het algemeen de oorzaak is. Bijvoorbeeld door bifosfenol A (BPA), een belangrijke ‘weekmaker’ in plastic. BPA heeft invloed op de menselijke hormoonhuishouding en het komt in bijzonder grote hoeveelheden in ons bloed voor. Het lijkt niet meer te vermijden. Nou ja, het is natuurlijk politieke onwil om dergelijke vormen van vervuiling aan te pakken.
Over de Fransen hoeven we ons echter voorlopig geen zorgen te maken. 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van vrijdag nalezen: Kerstliedjes zijn reddende engelen Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.