Laatste update 17:00
2.234
73

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Weren van dikke Erewachters in strijd met de geest van het verzet

'De heer Jongeneel is tot in het diepst van zijn ziel gekrenkt. Geen wonder als je net te horen hebt gekregen dat je door je aanwezigheid afbreuk doet aan de ernst van de plechtigheid'

De botheid van onze vaderlandse bestuurders kent geen grenzen. Nu weer is de heer Bas Jongeneel verwijderd uit de Erewacht die altijd aantreedt op 4 mei als de doden worden herdacht op de Waalsdorpervlakte. Hij is niet esthetisch genoeg, vindt Vincent Gaal, voorzitter van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp. Bas Jongeneel is namelijk te dik en dat zou afbreuk doen aan de waardigheid van het hele gebeuren. Televisiekijkers hadden per mail geklaagd over het feit dat zwaarlijvige leden van de Erewacht de aandacht afleidden.

De heer Jongeneel is tot in het diepst van zijn ziel gekrenkt. Geen wonder als je net te horen hebt gekregen dat je door je aanwezigheid afbreuk doet aan de ernst van de plechtigheid.

Op de Waalsdorpervlakte zijn tijdens de bezetting ongeveer tweehonderdvijftig verzetsstrijders doodgeschoten. Daarom staat er nu een herinneringsklok, die elk jaar op vier mei wordt geluid. Dan treedt ook een erewacht aan van verenigingsleden die een blauwe overal dragen. Dat was het uniform van de BS, de Binnenlandse Strijdkrachten, die tijdens de bevrijding voor gezag en orde moesten zorgen. In het algemeen waren het leden van het verzet.  Oud BS’ers hebben overal in Nederland op dodenherdenking erewachten geleverd tot het een paar geleden vanwege de hoge leeftijd echt niet meer ging. Bij heel wat herdenkingen is daarna het uniform in ere gehouden. Zo ook op de Waalsdorpervlakte.

Waarvoor brachten die verzetsstrijders het hoogste offer? Zij hadden hun leven veil voor de strijd tegen een regime dat raszuiverheid en superioriteit van het eigen bloed tot kernpunt had gemaakt van zijn energie. Van Hitler verwacht je dat: dat in zijn Reich erewachten alleen maar mogen bestaan uit afgetrainde mannen, recht van lijf en leden en een sixpack onder het uniform. Bij die ideologie – in alle opzichten vijandig aan welke Nederlandse traditie dan ook – passen zulke selectiecriteria.

Maar niet als het erom gaat uit te maken wie de wacht mag houden met dodenherdenking. Wij staan dan stil bij de dappere mannen en vrouwen die verzet aantekenden tegen zulk een mentaliteit. Zij waren tegen welke discriminatie dan ook omdat zij vonden dat alle mensen gelijkwaardig waren en evenveel rechten hadden. Wie Bas Jongeneel om zijn ongewenst postuur uit de erewacht weert, gaat daarmee dwars in tegen de geest van het verzet.

Het is met recht een foute beslissing. Wij troosten ons maar met de gedachte dat deze maatregel uit onnadenkendheid is genomen en uit domheid, niet uit overtuiging.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (73)