Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Werken in het onderwijs, maar niet heus

  •  
12-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
6916006978_ee954d5750_k

© cc-foto: Markus Reinhardt

Dames en heren politici: hebben jullie de minister hier al op aangesproken?
Afgelopen zondag schreef ik een column over het feit dat er een tekort is aan docenten, zowel in het basisonderwijs alsook het voortgezet onderwijs. Tevens constateerde ik dat schoolbesturen kennelijk liever leerlingen naar huis sturen in plaats van dat ze een gekwalificeerde docent VO, zowel HBO als universitair pedagogisch geschoold, als invaldocent aanstellen tegen een redelijk salaris.
Ik kreeg een heleboel reacties op mijn column, hetgeen mijn vermoeden staaft dat ik echt niet de enige ben die hier tegenaan loopt. Dus dat ik niet de enige leraar ben die geen baan in het onderwijs kan vinden, omdat de schoolbesturen liever nog-net-niet afgestudeerde of pas afgestudeerde docenten willen. Die zijn namelijk de helft goedkoper. Dat het ook betekent dat dagelijks in het hele land onschuldige leerlingen naar huis worden gestuurd is voor hen van secundair belang.
En hier wrikt de schoen wat mij betreft: ALLE KINDEREN HEBBEN RECHT OP ONDERWIJS! En het is aan de MINISTER om ervoor te zorgen dat onze kinderen dit onderwijs ook daadwerkelijk krijgen. Het is niet aan schoolbesturen (die liever uitjes maken naar London) om dat mandaat te hanteren!
Dames en heren politici: hebben jullie de minister hier al op aangesproken? De wet biedt namelijk de mogelijkheid om docenten VO te laten doceren in het basisonderwijs EN ANDERSOM wanneer er sprake is van een tekort. Dit tekort was er vorig jaar, gisteren, en is er vandaag en morgen! Wanneer gaan jullie eens samen met de bonden werk maken van het vakbondsvoorstel om per direct docenten een algemene bevoegdheid nu te geven? Is het naar huis sturen van onze kinderen een beter alternatief?
Graag sluit ik af met het volgende feit: ik gaf les op een middelbare school waar maar liefst minimaal zeven docenten werkten die geen diploma docent VO hadden, maar die alleen een Pabo-diploma bezaten. Het bestuur van die middelbare school stelde die docenten wel aan. Ook al konden diezelfde docenten NIET werken op de lagere scholen in dezelfde stad, omdat hun in Suriname behaalde Pabo-diploma niet werd erkend door de besturen van de lagere scholen.
Dus mij rijst de vraag: waarom hebben schoolbesturen hier het mandaat en niet de minister, de wet? In welke bananendemocratie wonen wij eigenlijk?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.