Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wetenschap bewijst: Yoga meest effectieve middel tegen PVV

  •  
22-01-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Ineens voel ik een golf van compassie met al die corpulente, wantrouwige Nederlanders die je ziet in straatreportages. Ze happen zonder enig genoegen in een kroket of prikken lusteloos met hun vork in een taartje, ondertussen volop kankerend op de griepprik, de politiek of minderheden. De PVV-stemmers, zeg maar.
Het wetenschapskatern van de Volkskrant werpt soms een verrassend nieuw licht op actuele kwesties. Terwijl de internetfora vol staan met heftige uitingen van en doorwrochte beschouwingen op het grote wantrouwen in de maatschappij jegens politiek, instanties en bedrijven, blijkt de oorzaak even verrassend als simpel te zijn. En ligt de oplossing binnen handbereik.
VU-psycholoog Jan-Willem van Prooijen stelt dat het wantrouwen toeneemt en het aantal complottheorieën oplaait zodra grote groepen mensen stress ervaren. Vooral mensen met een sterke behoefte aan orde in hun leven vluchten snel in samenzweringstheorieën, wanneer ze bloot staan aan stress. Ze zoeken naarstig naar patronen om de wereld te ordenen, ook als die patronen er niet zijn. Erge, maatschappij ontwrichtende zaken kunnen niet zómaar gebeuren, dat is ál te beangstigend. En dus moet iemand op de achtergrond ons wel bewust iets willen aandoen. We zijn gewoon slachtoffer van manipulatie! Van Prooijen: “Mensen zijn geneigd te valideren wat ze al denken. Ze letten vooral op feiten die hun bestaande ideeën ondersteunen. En negeren vaak feiten die hun ideeën ondermijnen. Ook in het klein, op je werk, waar het management natuurlijk smerige spelletjes speelt.” Slachtoffer zijn brengt ordening aan en geeft rust.
Stress is een mooie verklaring voor het grote maatschappelijk wantrouwen. De wereld wemelt van de onverwachte crises en politici die zekerheid en duidelijkheid uitstralen zijn schaars. Neem nu premier Balkenende. “Weer reageert premier niet als staatsman” kopte de Volkskrant verleden week op de voorpagina. Een premier die na de presentatie van het rapport van de commissie-Davids onhandig defensief oppert dat er nu eenmaal verschillend tegenaan gekeken kan worden, maakt geen duidelijke, zekere indruk. Sterker nog: hij opent de deur voor complottheorieën, immers ook een manier om naar dezelfde materie te kijken. Het idee dat zelfs onze premier niet de leiding had en heeft, veroorzaakt onrust en vergroot de maatschappelijke stress.
Stress. De grote veroorzaker van maatschappelijke polarisatie. Maar er is meer. Stress, zo blijkt een pagina verder in dezelfde Volkskrant, zorgt ook voor een toename van obesitas. Gestreste mensen kiezen, zelfs wanneer ze al verzadigd zijn, voor voedsel met veel koolhydraten en vetten. MRI-scans tonen aan dat de beloningsgebieden in de hersenen door stress minder actief worden, waardoor zij meer behoefte hebben aan vet dan in normale omstandigheden. Dat maakt ons dubbel slachtoffer: we worden niet alleen gemanipuleerd door politici en bedrijven, maar zelfs door onze eigen hersenen! In deze stressvolle wereld worden we langzamerhand allemaal wantrouwende dikzakken. Ineens voel ik een golf van compassie met al die corpulente, wantrouwige Nederlanders die je ziet in straatreportages. Ze happen zonder enig genoegen in een kroket of prikken lusteloos met hun vork in een taartje, ondertussen volop kankerend op de griepprik (allemaal gemanipuleerd door de farmaceutische industrie), de politiek (allemaal konkelende zakkenvullers) of minderheden (achter iedere vervelende Marokkaans-Nederlandse puber zit een moslimcomplot). De PVV-stemmers, zeg maar. Die mensen lopen niet uit zichzelf achter Wilders aan. Die arme mensen lijden gewoon aan stress!
Het zijn maar twee artikelen in een wetenschapskatern, maar ik zie er de contouren van een maatschappelijke revolutie in. Wanneer stress zowel obesitas als wantrouwen in de hand werkt, dan stel ik voor dat we deze twee zware problemen in één klap uit de wereld helpen. Ik pleit per direct voor nationale ontstress-televisie. Vóórdat men kan kijken naar journaals of actualiteitenrubrieken, en vóórdat men zijn bijdrage kan leveren aan internetfora, moet iedereen verplicht een zen-meditatie volgen en een aantal yogaoefeningen doen. Pas als de stress voldoende gezakt is, start de berichtgeving. In rustige kleermakerszit gevouwen met de handpalmen omhoog, krijgt geen premier ons nog onrustig en blijft bovendien de slagroompunt buiten bereik.
Ik sluit af met een verkiezingenwinnend advies aan de PvdA. U heeft het moeilijk in  de peilingen, maar de oplossing is simpel. Maak Yoga een integraal onderdeel van uw verkiezingsprogramma en -campagne. De PVV’ers met overgewicht zullen zich vol vertrouwen in uw armen storten.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.