1.190
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wetenschappers, slacht niet de kip met de gouden eieren

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag over het belang van twijfel in de medische wereld

In 2002 werd het onderzoek naar het effect van hormonale behandeling van vrouwen in de overgang (Women Health Initiative) stopgezet omdat de resultaten op dat moment al duidelijk aantoonden dat het misdadig zou zijn de uitkomsten van dat moment nog geheim te houden. Tot dat moment werd ervan uitgegaan dat vrouwen in de overgang er goed aan deden oestrogenen in combinatie met een progestagene stof te gebruiken. De gezondheid van hun botten zou verbeteren en het hart- en bloedvatziekten zou worden voorkomen.

Het bleek echter dat de kans op hart- en bloed-vaatziekten juist groter was en dat ook het risico op borstkanker toenam. In een onderzoek dat deze week verscheen kijken de onderzoekers terug en concluderen dat het behalve meer duidelijkheid over de veiligheid/onveiligheid van het medicijn ook financiële voordelen heeft gehad. Voor elke dollar die aan het onderzoek werd uitgegeven is er 140 dollar teruggekomen.

En het was een duur onderzoek: het kostte 260 miljoen dollar (186 miljoen euro). Veel geld, maar om een behoorlijk dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek te doen heb je veel geld nodig. Het is wat je de gouden standaard in onderzoek noemt en daar zit een prijskaartje aan. In het jaar na het onderzoek stopte de helft van de vrouwen die hormonale behandeling volgde daarmee en in de jaren die daarop volgden stopten nog een vijf tot tien procent per jaar. Dat weer resulteerde in het jaar na verspreiden van de resultaten van het onderzoek in 126.000 minder gevallen van borstkanker, 76.000 minder gevallen van hart- en bloedvatziekte en 80.000 minder gevallen van grote stolsels in de belangrijke bloedvaten. Op zich heeft dat 37 miljard dollar (26,5 miljard euro) opgeleverd.

Er zijn daardoor echter wel 263.000 meer botfracturen door osteoporose geweest en 15.000 meer gevallen van darmkanker. De preventie van deze twee aandoeningen wordt tegenwoordig op andere manieren aangepakt.

Wat de onderzoekers willen laten zien is dat behalve het aantal mensen dat ernstige problemen bespaard wordt, het ook economisch gezien de moeite waard is om bij zaken in de geneeskunde waarbij twijfels bestaan goed onderzoek te doen om tot beslissingen in de aanpak te komen.

Het is echter niet gebruikelijk om aan medische gewoontes te twijfelen. Voor je er erg in hebt word je van kwakzalverij beschuldigd en overheden kunnen zulke grote onderzoeken steeds minder vaak betalen, terwijl makers van medicijnen er natuurlijk niet zo´n voorstander van zijn. In de medische wereld is twijfel vaak niet erg gewenst en ontstaat er stilstand in de ontwikkeling van kennis, waar juist gesuggereerd wordt dat er steeds maar vooruitgang wordt geboekt.

 

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)