533
25

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wie alcohol drinkt voelt zich sexyer

Iedere dag een gezond weetje: Vandaag: Alleen het idee al dat je alcohol hebt gedronken geeft je eigenwaarde een boost

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Franse onderzoekers bevestigen de mythe dat als je alcohol drinkt je jezelf sexyer, slimmer en geestiger gaat vinden. Het onderzoek resulteerde echter in nog veel meer dan deze voorspelbare mededeling.

Onderzoeksdeelnemers (vooral mannen) werden gevraagd hun aantrekkelijkheid een cijfer te geven. Ja hoor, hoe meer ze gedronken hadden des te hoger cijfer ze zichzelf gaven. Maar in een test met cocktails waar ze of iets met alcohol dronken of een niet-alcoholische placebo bleek dat alleen het idee al dat je alcohol gedronken hebt je het cijfer dat je jezelf geeft flink omhoog te doen gaan. Het gaat dus niet om de alcohol zelf.

Nog onthullender was dat een onafhankelijke jury filmpjes van de proefpersonen tijdens het onderzoek bekeek en lage cijfers gaf aan de mannen die meenden dat ze goden waren dankzij hun drankje. Het onderzoek verschijnt binnenkort in het British Journal of Psychology.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (25)