6.773
32

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wie alleen leeft, is eerder depressief. Maar waarom?

Elke dag een ander gezond weetje. Vandaag: Wie alleen leeft, heeft een grotere kans op een depressie. Maar komt dat door het alleen leven of leven depressieve mensen graag alleen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat mensen die alleen leven bijna 80 procent meer kans op een depressie hebben. Bij het onderzoek waren 3500 mannen en vrouwen tussen 20 en 65 in Finland betrokken en ze werden 7 jaar lang gevolgd. Bij vrouwen was een derde van de depressies terug te voeren op factoren zoals een laag inkomen en laag opleidingsniveau. Het onderzoek vond een verband tussen alleen leven en risico op depressie, en dat hoeft niet ook automatisch een oorzakelijk verband te zijn. Misschien neigen mensen met aanleg voor depressie er wel toe om alleen te leven. Wie kan het zeggen? Wat je denkt dat waar is hangt in zo´n geval af van wat je gelooft. Is alles biologisch voorbeschikt (wij zijn onze hersenen) of raken we gebutst en gekwetst door onze levensomstandigheden?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (32)