1.755
25

Adviseur, jurist

Een door de wol geverfde in oorsprong juridische generalist met als specialiteit sociaal recht (Participatiewet, Wmo en ook Jeugdwet). Heeft een grote algemene en historische kennis en daarom een grote belangstelling voor wat er zich in de samenleving afspeelt. Politiek betrokken en breed ontwikkeld, waaronder ook op het terrein financiën.

Wie de baas op straat is, heeft de macht

De overheid dient zich met alle haar ten dienste staande middelen te verweren tegen de opleving van dit soort van fascisme en racisme

Zwarte Piet-aanhangers zochten ook in Rotterdam de confrontatie met demonstranten

Wie de baas op straat is heeft de macht, luidt een heel oud adagium.

Dat hooligans heel lang een sterk georganiseerde knokploeg vormen waar de politie weinig tot geen grip op heeft is al langer bekend. Dit mede dankzij de besturen van clubs die de andere kant uit kijken en de voetballers zelf die bij een doelpunt eer betuigen aan de harde kern, worden de hooligans gevoed in hun ongein.

Voetballers lopen immers nooit naar het vak met kinderen of invaliden toch? Nee naar de harde kern en dan op je borst slaan.

En nu loopt de harde kern naar de anti-Zwarte Piet demonstranten toe om hun macht te tonen. Dat is een zeer gevaarlijke grens die hier wordt overschreden.

De overheid dient zich met alle haar ten dienste staande middelen te verweren tegen de opleving van dit soort van fascisme en racisme.

Op beelden die van de intocht in Tilburg werden uitgezonden, werden naast blikjes, eieren en andere zaken zeer veel racistische beledigingen naar de kant van de anti-Zwarte Piet demonstranten toegesmeten en geschreeuwd.

Eén van de racisten bestond het zelfs om lachend zijn kind in een rood jasje op te tillen om hem te laten zien hoe je anti Zwarte Piet-mensen aanpakt.

Het lijkt me dat net als bij de helden die ‘daar moet een piemel in!’ riepen en daarmee een raadsvergadering verstoorden, jeugdzorg ingeschakeld moet worden om hun eventuele kinderen te behoeden voor dit soort drekachtig gedrag. Een samenleving dient zich te beschermen en daar hoort een goede opvoeding bij.

Racisme en alle andere -ismen die mensen uitsluiten mogen niet het nieuwe normaal worden, lijkt mij. Ook zouden de helden die het sinterklaasfeest als cultuurgoed verdedigen zich in de geschiedenis moeten verdiepen.

Pas aan het einde van de negentiende eeuw raakte zwarte Piet zoals wij hem nu kennen echt in zwang. Dat dit te maken kan hebben met afschaffing slavernij, waardoor zwarte mensen niet vanzelfsprekend meer als slaaf konden worden afgebeeld, zou me niet verbazen. Want wij hebben ons altijd van onze beste kant getoond in de geschiedenis, maar niet heus.


Laatste publicatie van Harry Bleeker

  • Homo Vanus

    Waarover men spreken kan, daarover moet men niet zwijgen

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (25)