4.666
28

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Wie geloof jij: Peter R. de Vries of Maria Mosterd?

Dat loverboy-slachtoffer Maria geen aangifte heeft gedaan, wil niet zeggen dat ze liegt. 

Is bestseller-schrijfster Maria Mosterd slachtoffer van haar eigen fantasie of van een loverboy? De onthullingen van Peter R. de Vries mogen best met een korreltje zout genomen worden.

Hij zegt dat Maria onmogelijk duizenden euro’s per dag heeft kunnen verdienen, maar voor minderjarige prostituees wordt veel geld betaald, omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Waarschijnlijk overdreef de jonge schrijfster hoe vaak ze school verzuimde en dat vrijwel alles onder schooltijd gebeurde, maar dat is nog geen bewijs dat het niet gebeurde. Dat Maria geen aangifte heeft gedaan, wil ook niet zeggen dat ze liegt. Anna uit het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ wil ook geen aangifte doen, maar de loverboy met wie ze twaalf jaar getrouwd was, werd wel tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. 
In zijn onthullende reportage liet de misdaadverslaggever een e-mail zien, waaruit zou blijken dat de schrijfster niet eens fatsoenlijk kan spellen, laat staan een boek schrijven. Een bijzonder flauw argument, want uitgevers worden geacht om alle taalfouten te corrigeren en dat doen ze ook.
Peter R. de Vries vindt het ook heel vreemd dat Maria de exacte leeftijd van haar loverboy niet wist, maar als iemand je voorliegt, kun je dat ook niet weten. De slachtoffers van Sertan, de loverboy uit het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ wisten niet eens zijn echte naam, laat staan zijn leeftijd en dat hij getrouwd was en kinderen had. Onwetendheid wil niet zeggen dat je bewust liegt en laten we eerlijk zijn: elk geheugen vertoont gaten, die bij het schrijven van een boek niet altijd zuiver aangevuld worden. 
Ik durf dus niet te beweren dat alles in het boek van Mosterd klopt, maar wat er in dit boek staat, gebeurt in werkelijkheid heel vaak. Voor de fans van de schrijfster is het waarschijnlijk heel teleurstellend als ze een gedeelte van haar verhaal verzonnen heeft, maar door haar boek zijn veel mensen alerter geworden voor het grote probleem met loverboys in Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)