2.424
196

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Wie gelooft in een vrije wereld, gelooft in een vrij Gaza

De geschiedenis heeft aangetoond dat collectief geweldloos verzet een eind kan maken aan onderdrukking en bezetting, en dat is exact wat wij gaan doen. Niet meer, maar ook zeker niet minder

Al een aantal dagen bevind ik me in een Grieks toeristendorpje in afwachting van vertrek naar Gaza met de Free Gaza Flotilla. Hier volgen de opvarenden trainingen in geweldloos verzet, bereiden we scenario’s voor en leren we elkaar beter kennen, zodat we weten wat we van elkaar op de boot kunnen verwachten. Hoewel ik de groep in Nederland al meerdere malen heb ontmoet, merk ik hier in het idyllische zonovergoten oord hoe noodzakelijk een solide vertrouwensband is.

Ik zal er niet om liegen. Israëlische propaganda is de beste die er is en heeft ook mij voldoende twijfel ingefluisterd om zo nu en dan paniek te oogsten. Voor vertrek naar Griekenland vroeg ik me wel eens, in de privé-sfeer van mijn hersenkap, af of een fundamentalistische zelfmoordterrorist zijn weg had gevonden tussen de groep opvarenden. Bij aankomst in Griekenland ben ik echter eerder geneigd te zoeken naar een Mossad-infiltrant in de omgeving dan iemand met kwade bedoelingen. De groep is eensgezind en overtuigd van de doelen van de vloot, maar nog belangrijker: de geweldloze weg naar het bereiken van ons doel.

De organisatie is gedurende de gehele voorbereiding erg duidelijk geweest over wat er van ons verwacht wordt. Wie ook maar een sprankje twijfelt over de inhoud van geweldloosheid en bereid is een Israëlische soldaat bijvoorbeeld een schop te verkopen of uit te schelden, kan meevaren met de boot vergeten. Opmerkelijk, en voor mij bijna lachwekkend, is de reactie vanuit (sociale) media dan ook. Ik heb godzijdank geen doodswensen en/ of doodsbedreigingen ontvangen, maar bij mijn mede-opvarenden loopt het storm.

Dat een humanitaire missie op zoveel verzet stuit, toont voor mij eenduidig de noodzakelijkheid aan van de Free Gaza Flotilla. Regeringen die het strijden voor mensenrechten proberen te blokkeren, haattweets van laffe zionisten die hopen dat de Israëlische marine ons ‘hard aanpakt’ en artikelen van pro-Israël strijders als Carel Brendel die de burgeractie onterecht en zonder bewijs linkt aan Hamas, leiden de aandacht af van waar de discussie eigenlijk over zou moeten gaan (als hier überhaupt een discussie over gehouden zou moeten worden): De mensen in Gaza en de illegale blokkade van het gebied door Israël.

Ik heb het vaker gezegd en zal het tot in het oneindige blijven herhalen: Zowel binnen het liberale spectrum als binnen ‘de linkse kerk’ zou er geen twijfel over de illegaliteit van de blokkade moeten bestaan. Wie gelooft in een vrije wereld, gelooft in een vrije Gazastrook. Hoewel Israël beweert uit Gaza teruggetrokken te zijn, hebben zij de volledige controle over 1,5 miljoen Gazanen. Het behoeft geen pro-Palestina sentiment om deze mensen hun vrijheid te gunnen. Je hoeft geen anti-Israël demonstrant te zijn om te weten dat de blokkade niet klopt. Menselijkheid is het enige ingrediënt om het met mij eens te zijn. Een hart, meer niet, zou eenieder moeten doen inzien dat dit niet langer kan. De geschiedenis heeft aangetoond dat collectief geweldloos verzet een eind kan maken aan onderdrukking en bezetting, en dat is exact wat wij gaan doen. Niet meer, maar ook zeker niet minder.

Geef een reactie

Laatste reacties (196)