Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie gewicht wil verliezen kan beter eerst leren googlen

  •  
19-11-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Sites met dieettips vaak slecht, onbetrouwbaar en commercieel... Als je wil afvallen, moet je eerst leren de commerciële sprookjes te herkennen
In Nederland heeft een op de acht mensen obesitas. Dus dan ben je niet een beetje te zwaar, maar serieus te zwaar en doe je er verstandig aan daar iets aan te doen. Het is logisch dat deze mensen van hun familieleden, goed bedoelende vrienden of van de dokter te horen krijgen dat ze een poging moeten ondernemen om af te vallen.
Nu zijn er verschillende manieren om dat te doen, maar ze hebben meestal gemeen dat na een vliegende start je geleidelijk weer in je oude leefgewoonten terugvalt en na twee jaar is 95 procent van de mensen die eraan begonnen terug bij waar ze begonnen of iets zwaarder.
Wat te doen? Waar moet je zoeken? In onze doe-het-zelf wereld kijken we in zo’n geval op internet. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat veertig procent van de mensen met obesitas informatie en advies op het internet zoekt. Ik vermoed dat het in Nederland niet veel lager zal zijn, misschien zelfs hoger omdat Nederlanders op het gebied van gezondheid behoorlijk actief zijn op het web.
Op het net blijkt echter dat op Google dat maar enigszins betrouwbaar is, pas op pagina twee iets te vinden is. En omdat, volgens onderzoeker Francois Modave van het ‘Department of Computer Science at Jackson State University’, de eerste tien verwijzingen op google 90 procent van de doorverwijzing  krijgen, komt het merendeel van de mensen op zoek naar serieuze informatie dus niet bepaald niet uit bij de allerbeste informatie. Ook dit kun je regelrecht van de Amerikaanse naar de Nederlandse situatie vertalen. Mensen die producten om af te vallen verkopen weten nu eenmaal het een goudmijn is.
Modave en zijn medewerkers onderzochten de informatie op die sites en ontdekten dat slechts een vijfde een bescheiden voldoende haalt en dat er geen enkele website is waar volledige informatie beschikbaar is. Hoopvol is dat er vaak ook blogs verbonden zijn aan de sites en die doen het zo slecht nog niet.
Internet is de gemeenschappelijke publieke kennisruimte. Daar hoeft geen politie rond te lopen, maar je zou wel willen dat er mechanismen ontwikkeld worden die betrouwbaarheid checken en die veiligheid garanderen. Het is onnozel te denken dat het zichzelf wel regelt, want die zelfde slechte websites waar je af kunt vallen, domineren nu al tien jaar de googlelijst. Dat houdt in dat veel mensen met een potentieel gezondheidsprobleem geld hebben uitgegeven aan ondeugdelijke manieren om af te vallen, waarbij soms risico´s voor de gezondheid niet uitgesloten waren.
Zoektips Hier wat regels om je te helpen de slechte websites eruit te halen:
– Als je in korte tijd veel gewichtsverlies beloofd wordt klik dan weg: sprookjes zie je alleen in Disneyfilms
– Als het beloofde gewichtsverlies helemaal opgehangen is aan één product of één methode klik dan weg: er spelen veel factoren een rol om met een methode of een product je doel te bereiken
– Als de aanbieder belooft dat het gemakkelijk zal zijn, klik dan weg: het is in het begin gemakkelijk, maar al snel wordt het moeilijker. Je zult tegenvallers hebben en je zult erbij moeten zweten.
 
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.