1.011
6

Schrijfster

Christianne Offermans (Chrisje), 37, schrijfster / auteur en werkzaam bij de overheid, bezit van jongs af aan een natuurlijk communicatief talent. Op haar eigen website, www.chrisje.info, schrijft zij herkenbare, grappige en ontroerende columns. Sinds 2014 is zij opiniemaker voor Joop.nl (BNNVARA). In 2014 was ze één van de winnende finalisten bij de landelijke schrijfwedstrijd Jouw Verhaal. In 2017 werd Christianne het eerste vrouwelijke redactielid van de GayKrant, waar ze sinds haar eigen coming out als columnist voor schrijft: daarnaast is ze auteur van de eerste live online geschreven thriller genaamd BODEM.Op de populaire Facebook pagina Chrisje volgen meer dan 17.000 lezers haar columns en quotes, altijd andersom denkend: een aantal van haar spreuken werd dan ook door Omdenken gepubliceerd.

Wie heeft er op mijn kop gepoept?

Brave burgers krijgen de meeste keutels op hun kop

Misschien ken je het boekje wel. Wie heeft er op mijn kop gepoept? gaat over een molletje dat plots een keutel op zijn kop aantreft. Wraaklustig gaat hij naarstig op zoek naar de dader.

Soms moet je gewoon schijt aan dingen hebben, zeggen ze. Je hebt mensen die nergens schijt aan hebben. Die alles netjes volgens het boekje doen. Die als hun garage afbrandt, ook echt alleen een oude fiets en een driewieler opgeven aan de verzekering. Zo ben ik dus ook.

De mensen die het vaakst slachtoffer zijn van uitwerpselen van mensen die schijt aan de maatschappij hebben, zijn brave burgers. Ze houden zich aan alle regeltjes. Betalen hun rekeningen op tijd. Vermelden daarbij de referentie. Ze houden rekening met anderen. Parkeren in één parkeervak in plaats van twee. Snijden niemand af met de auto. Drinken niet als ze gaan rijden. Stelen niets. Zetten niks in de fik. Zijn niet agressief. Die arme, brave mensen krijgen helaas het vaakst een keutel van een ander op hun hoofd.

De brave burgers denken “Dát had ik moeten zeggen!”, drie uur nadat ze grof benaderd werden. Ze laten een oude dame brutaal voorkruipen in de rij, omdat ze op leeftijd is. Ze zeggen ‘u’ in plaats van ‘verrekte mongool’, ‘dank u’ in plaats van ‘dat zou je netjes staan’, ‘alstublieft’ in plaats van niks en ‘tot ziens’ in plaats van iets in hun telefoon aan de kassa.

De brave burgers gaan werken. En als ze geen werk hebben, solliciteren ze. Met echte brieven, een net cv, met een echte motivatie in plaats van “ja dit leek me wel vet om te proberen”. Ze melken hun uitkering niet uit, winnen nooit in de loterij en hebben niet de halve wereld.

Wat ze wél hebben, is een schoon geweten. Een bescheten hoofd weliswaar, maar een schoon geweten. En dat blijft toch beter dan een vies geweten en een schoon hoofd. Zeker met bepaalde dingen, zoals jezelf aankijken in de spiegel, of ’s nachts in slaap komen.

Je kunt natuurlijk, als je er genoeg van krijgt, altijd nog doen wat het molletje deed. De schijterd opspeuren en terugpoepen. Succes niet gegarandeerd.

Dit artikel staat ook op de website van Christianne Ridderbeekx

Geef een reactie

Laatste reacties (6)