Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie is er na Bert Brussen aan de beurt?

  •  
12-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het Ministerie van Justitie lijkt de luwte van de zomervakantie te gebruiken om de grenzen van de wet te zoeken
Door zich op het standpunt te stellen dat louter het schrijven over een bedreigend Twitter-bericht gelijk staat aan bedreiging én aan haatzaaien maakt het Openbaar Ministerie het journalistieke vak praktisch onmogelijk. Wanneer het rapporteren van een misdaad op dezelfde wijze vervolgbaar wordt als de misdaad zelf, zouden de Nederlandse kranten aanzienlijk dunner kunnen worden. Op Nina Brink-achtige wijze aarzelt ook het OM niet om haar vrijwel onbeperkte middelen in te zetten om één journalist persoonlijk te intimideren.
De minister van Justitie lijkt zich steeds meer te gaan bemoeien met wat het volk al dan niet zou mogen lezen. Zo maakt de Koninklijke Bibliotheek historische kranten vanaf 1618 online beschikbaar via haar Digitaal Archief. Kranten en verzetsbladen uit de Tweede Wereldoorlog mogen wél opgenomen worden in dat archief, maar het Ministerie van Justitie probeert de publicatie van de nazi-kranten uit die periode actief tegen te houden. Net als bij de zaak Brussen door te dreigen met mogelijke vervolging
Overigens wil de minister de media niet alleen zuiveren van alle vormen van haatzaaierij, ook het aan de kaak stellen van maatschappelijke misstanden door klokkenluiders wordt onmogelijk gemaakt. In het censuurknop-voorstel van 28 juli is namelijk ook opgenomen dat het doorgeven, publiceren of in bezit hebben van gelekte informatie strafbaar wordt. Als het aan Hirsch Ballin had gelegen zou Wikileaks ontoegankelijk zijn en zou Julian Assange gearresteerd kunnen worden zodra deze voet op Nederlandse bodem zet.
De recente voorbeelden maken duidelijk dat het volstrekt onverantwoord is om het Openbaar Ministerie een killswitch te geven waarmee zij zonder tussenkomst van enige rechter op eigen gelegenheid kan besluiten sites op zwart te zetten. Het enige voordeel van de gebeurtenissen van de afgelopen week is dat het pijnlijk duidelijk is geworden hoe laag Justitie de lat legt bij het toepassen van censuur. Kamerleden zouden zich bij de debatten over dit voorstel dus niet met de bekende kluitjes in het riet laten sturen; de doelen van het OM zijn overduidelijk.
Je hoeft het niet altijd eens te zijn met Bert Brussen, maar wanneer hij succesvol vervolgd kan worden lopen ook publicaties die je wel met plezier leest hetzelfde risico. Wanneer Ernst Hirsch Ballin 76 stemmen vóór zijn idee weet te winnen zullen blogs, berichten, tweets en artikelen over wat er mis gaat in Nederland en in de wereld geruisloos uit beeld verdwijnen. Rechts én links.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.