885
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wie Jezus ziet in een pisvlek is niet gek

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over hoe je hersenen altijd opzoek zijn naar patronen

Jezus is enige tijd geleden verschenen op de muur van een plaatselijk loterijkantoor in Argentinië toen een hond daar plaste en er een vlek verscheen waarin het hoofd van de Messias op drieëndertigjarige leeftijd te herkennen is.

De urinevlek verdwijnt niet meer, de bevolking verdringt zich nu voor dit wonder en er is al iemand officieel van zijn leukemie door genezen. Het schijnt vaker voor te komen. In de wolken zien mensen allerlei tekenen en zelfs op de toast schijn je soms het gezicht van de heer tegen te komen. Mocht je er last van hebben, maak je dan geen zorgen. Het komt meer voor en heet gezichtspareidolia en het is ook nog mogelijk dat je het gezicht van Maria, Elvis of Boeddha ergens ziet.

Onderzoekers uit Toronto, Canada en uit China hebben nu vastgelegd hoe de hersenen dat precies doen en het werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cortex. Nu we dat weten is het moeilijk geworden om mensen die beweren het gezicht van de heer ergens te hebben gezien, voor gek te verklaren. Het is geen afwijking, maar gewoon een mechanisme in de hersenen dat bij iedereen voorkomt.

Die hersenen zijn namelijk zo getraind op patroonherkenning. Ze zijn altijd aan het zoeken naar vaste vormen. Zo kun je ineens het gezicht van Jezus tegenkomen en ben je niet meer in staat om iets anders in die vlek te zien. Het wordt aangestuurd door een deel van de voorschors vanwaar verwachtingen, ten aanzien van wat gezien kan worden, gestuurd worden naar het deel van onze hersenen dat binnenkomende beelden scant.

De kans dat je bepaalde beelden zou kunnen zien wordt natuurlijk wel bepaald door de beelden waar je altijd mee bezig bent. Het is dus niet vreemd dat de persoon die ’s morgens bij het ontbijt op zijn toast aangekeken wordt door de heer daar altijd al mee bezig is en zijn gelaatstrekken uit het hoofd kent. Ik zou er overigens erg van schrikken als wie dan ook naar me kijkt en er tegenop zien dat mijn broodroaster een bedevaartsplaats wordt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)