4.772
78

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Wie redt de jeugd van Urk?

Zuipmeisjes worden in de armen gedreven van de veroorzakers

‘Alcoholmisbruik meisjes Urk groeiend probleem’, meldt vandaag het ANP. Dat is het persbureau verteld door de stichting Waypoint. Het ANP verzwijgt het maar Waypoint is een zwaar christelijke hulporganisatie.

Het zou best waar kunnen zijn van die zuipmeisjes want Urk (18.000 inwoners) is een probleemgemeente. En het drankprobleem wordt steeds erger: ‘Nu al meer drankrijders dan in heel 2009,’  kopte de website OpUrk.nl vorige week. In vergelijking met andere gemeenten worden er in Urk tien keer zoveel bestuurders met drank op aangehouden.
Het probleem dateert niet van vandaag of gisteren. In 2003 wijdde bijvoorbeeld Zembla al een uitzending aan de enorme maatschappelijke problemen onder de jeugd.
Waar worden die problemen door veroorzaakt? Op zoek naar wat meer informatie over het alcoholmisbruik onder de Urker meisjes belandde ik op de site van de stichting Waypoint die onderdeel is van de christelijke hulporganisatie ‘Tot heil des volks’.

Dit zijn plaatjes die op de site van de christelijke hulpverleners staan. En ja, deze plaatjes stammen uit 2010, ook al ademen ze de sfeer uit van 1951. Lees die teksten. Ze draaien om het instandhouden van ongezonde taboe’s. Zijn dit de mensen die de tieners moeten helpen?

Er is veel jeugd op Urk want de gemeente heeft het hoogste vruchtbaarheidscijfer van Nederland (twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde). Die kinderen groeien op in een verstikkende christelijk-fundamentalistische omgeving zonder uitzicht op ontsnapping. Ze mogen geen homo zijn, ze mogen niet met seks bezig zijn, ze mogen helemaal niks. Ja, straks branden in de hel dat mogen ze. Zie daar het toekomstperspectief van de gemiddelde tiener in Urk.
Die beklemming is een recept voor drugsgebruik. Maar als de kinderen van ellende aan de drank en drugs gaan worden ze vervolgens als slachtoffer regelrecht in de armen gedreven van de veroorzakers. Want de christelijke verslaafdenzorg werkt onder het mom van hulp hard mee aan het instandhouden van de verstikking. Het is het scenario van een klassieke horror-film, de redder zit in het complot. En het ANP verspreidt kritiekloos de verklaring van de redders: het probleem wordt veroorzaakt door het verval van normen en waarden.

Wie gaat de jeugd van Urk redden?

Geef een reactie

Laatste reacties (78)