1.414
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wie te weinig slaapt, eet slechter

Hoe slaapgebrek leidt tot het nemen van verkeerde beslissingen

Overgewicht, diabetes, grotere kans op hart- en bloedvatziekten, we worden er voor gewaarschuwd. We moeten hardloopschoenen kopen en brood afzweren. We zullen voortaan de trap nemen en dierlijke vetten uit ons dieet schrappen. Superfoods moeten ons redden en yoga zal de oplossing zijn.

Waarschuwende woorden en profetieën van goeroes die het allemaal zouden weten waren rond door onze hoofden. Onzeker geworden durven we geen hap meer in onze mond te doen. Het kan ons immers fataal worden. En nu moeten we ook vroeg naar bed, want wie te weinig uurtjes maakt zal het ook bezuren moeten. Slaapgebrek doet ons junkfood eten

De samenhang tussen slaapgebrek en gewichtstoename was al wel een tijdje bekend. Maar ja, je weet natuurlijk wel dat samenhang voor de hardcore wetenschappers niets betekent. Is die samenhang oorzakelijk? Dat onderzoeken is wat ingewikkelder: twee groepen volgen waarvan de een voldoende en de andere te weinig slaapt. En wat is onvoldoende? Er is immers veel individuele variatie. Napoleon sliep vier uur per nacht en Einstein zou tien uur nodig hebben gehad. En hoe lang moet je mensen volgen om het effect van slaap op gewicht goed vast te leggen. Twee maanden? Een jaar? Vijf jaar?

Het blijkt simpeler te kunnen. In dit nieuwe onderzoek werden de hersenen van 24 deelnemers gescand na zowel slechte als goede nachtrust. Wat er zichtbaar werd was dat de gebieden in de hersenen die cruciaal zijn bij complexe beoordelingen en beslissingen werden afgestompt door een slechte nachtrust. Daarmee wordt ineens duidelijk waarom mensen ondanks goede voornemens toch de verkeerde besluiten nemen. Niet alleen dat, ze bleken ook vooral behoefte te hebben aan voedingsproducten met hoge calorische waarde. Zoet en vet. Kortom junkfood.

Mensen die goed geslapen hadden konden de verleiding van junkfood veel beter weerstaan. Zo wordt onder andere duidelijk waarom mensen die slecht hebben geslapen de volgende dag bij een buffet meer eten opscheppen

Onderzoekers vinden dat nu wel aangetoond is dat er een oorzakelijk verband is tussen slaapgebrek en de keuze van voedingsmiddelen. Ze vinden ook dat dat nu moet worden aangepakt. Dus aan je lijstje van wat je nu moet doen zal je toe moeten voegen: op tijd naar bed. Pauw & Witteman mag je alleen op zaterdag en zondag kijken als je uit kunt slapen. O, is dat programma er niet op die dagen? Sorry voor Jeroen en Paul.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Honger maakt mensen links

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)