721
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wie wil er nou 100 worden?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Mensen die tussen 1880 en 1895, en tussen september en november ter wereld zijn gekomen hebben een grotere kans om ouder dan 100 jaar te worden

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoekers vonden dat mensen die tussen 1880 en 1895 geboren werden en tussen september en november ter wereld kwamen een grotere kans hadden om ouder dan 100 jaar te worden dan mensen uit die zelfde periode die in maart geboren werden.

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1574 honderdjarigen in de VS. Geboren worden tussen september en november gaf 40 procent meer kans de 100 te halen. De onderzoekers wijzen erop dat het blijkbaar belangrijk is in welke periode een kind verwekt wordt, omdat het voor een veilige omgeving zorgt waar het kind later in zijn leven ook nog voordeel van heeft.

Volgens onafhankelijke onderzoekers is het onderzoek echter niet interessant want de kans dat mensen uit die periode 100 werden is toch al erg klein. Het onderzoek kan volgens hen wel goed gedaan zijn, maar voor vandaag de dag heeft het geen betekenis. Als je tegenwoordig oud wilt worden dan moet je voldoende in beweging zijn, onbewerkt voedsel eten vol vezels en gezonde vetten en je zult op een verstandige manier met de stress van het leven om moeten leren gaan.

Nou ja, zelf heb ik er toch niets aan. Ik ben van mei.

Het gezonde weetje van zondag nalezen: Dames, rustig aan zou ik zeggen

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)