1.313
25

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wie zijn de dieven?

Spreken de instanties die mij decennia lang hebben voorgelogen nu ineens wel de waarheid?

Afgelopen woensdag hebben enkele Heren van het Geld in Rotterdam een bijeenkomst gehouden over de pensioenen. Ze hadden slecht nieuws voor ijverige werknemers. De erepalm in deze verdient Harman Korte, de directeur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Nederlanders verwachten na afloop van hun werkzame leven zeventig procent van het laatstverdiende loon te krijgen, zo verklaarde hij, maar dat wordt voor de meesten veel minder. Zij koesteren die misvatting omdat zij “pensioenonbewust” zijn. Ook Caspar van Ewijk, onderdirecteur van het Centraal Plan Bureau deelde zijn gedachten met het publiek. Werkgevers doen te weinig om zestigjarigen aan het werk te houden, verkondigde hij. Het leek hem wel  aardig idee als gepensioneerden op projectbasis bij hun werkgever door konden werken. Daarnaast noemde hij demotie – verlaging in functie –  om ouderen te motiveren fijn aan het werk te blijven. Tenslotte stelde hij voor om zestigplussers bij ontslag hun recht op de kantonrechtersformule te ontnemen omdat zij bij baanverlies veel minder schade lijden dan een vijftiger. Hier was de grote onderdirecteur niet helemaal correct geinformeerd, want geen rechter zal een ontslagen zestiger een ontslagvergoeding meegeven die hoger is dan hij tot de aanvang van zijn AOW zou kunnen verdienen.

Als ik op de persoonlijke pagina van mijn pensioenfonds kijk, dan wordt mij daar zonder restrictie of slag om de arm een bedrag in het vooruitzicht gesteld dat heel erg in de buurt komt van die zeventig procent. Word ik nu belazerd waar ik achter mijn computer bij zit? Of stelt Harman Korte de zaken te somber voor? Waarom is mij eigenlijk de afgelopen decennia continu voorgehouden dat Nederland het beste pensioenstelsel van de hele wereld had en dat ze in het buitenland hardstikke jaloers waren op de robuuste en voortreffelijke wijze waarop wij dat hebben geregeld. Hoe komt het dat directies van pensioenfondsen duikelingen in de dekkingsgraad altijd wijten aan de instortende conjunctuur maar nooit vertellen dat een versteviging van hun positie niet het gevolg is van eigen verdienste maar van blinde marktkrachten? Hoe komt het toch dat allerlei beleidstypes vrome praatjes houden over het belang van zestigers op de arbeidsmarkt, terwijl zij in de praktijk maar al te vaak opzij worden geschoven op grond van allerlei oneigenlijke argumenten?

Spreken de instanties die mij decennia lang hebben voorgelogen (ze zeggen zelf dat ze het allemaal beter hadden moeten uitleggen. Voorliegen is dat) nu ineens wel de waarheid? Wordt van ons burgers verwacht dat wij ezels blijven die ons steeds maar weer stoten aan dezelfde steen?

Is wat de gewone Griek vandaag de dag overkomt ook ons voorland? Wie kun je nog geloven?

Ach, wat was het leven vroeger toch eenvoudig. In de tijd van Domela Nieuwenhuis schreef de Sociaaldemocratische Bond grote vergaderingen uit bijvoorbeeld over het ook nu nog brandende vraagstuk: “Wie zijn de dieven?”.

Dat wilde je ook wel weten. Je ging  naar die ouwe afgetrapte zaal aan de rand van het toenmalig Amsterdam. Je zag de prinsemarij op de eerste rij zitten, klaar om in te grijpen als er te onvertogen woorden vielen. Je luisterde. Je kreeg antwoord.

Kom daar tegenwoordig nog eens om.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (25)