2.695
121

Schrijver/ondernemer/student

Derek Otte (Rotterdam, 1988) schrijft, onderneemt en studeert. Via zijn persoonlijke weblog is hij ontdekt door Spunk. Als kind van de multiculturele samenleving schrijft Derek persoonlijke en vaak maatschappijkritische stukken. Ruwe bolster. Weldoener, niet-slaper, dagdromer.

Wiedewiedewiet

Niets en niemand is in Nederland racistisch. Nooit geweest ook. Racisme is namelijk gewoon on-Nederlands. Zoals eigenlijk alles wat vies en lelijk is, on-Nederlands is

Sinterklaas is toevallig een witte man en zijn Pieten zijn gewoon zwart door hun nachtelijke klautertochten over daken en glijpartijen door schoorstenen. Kijk maar naar de gemiddelde schoorsteenveger, pikzwart. Net als Zwarte Piet. Die laatste is helemaal niet egaal bruin geschminkt. En ook die rode lippen hebben ze bij toeval. Net als de niggers dat in Amerikaanse spotprenten van een aantal decennia geleden hadden. Maar dat is dus toeval. Alles is toeval hier, in ieder geval van november tot december.

Linkse azijnpissers zijn onterecht verontwaardigd en onze donkere medemens is onterecht gekrenkt. Om helemaal niks. Alsof Nederland een koloniaal verleden heeft. Alsof wij actief hebben meegedaan aan de slavernij. Alsof ‘apartheid’ een Nederlands woord is. Alsof ‘Zwarte’ in ‘Zwarte Piet’ in dat licht denigrerend klinkt. Alsof ‘Zwarte’ überhaupt weleens in een denigrerende context gebezigd wordt. Wees blij dat er nog ‘Piet’ achter staat. Alsof kinderen, bewust of onbewust, aannemen dat het normaal is dat een witte man zwarte knechten heeft. Alsof ons Sinterklaasfeest eventueel, wellicht, misschien een beetje aanstootgevend kan werken of op enige wijze in verband kan worden gebracht met dingen uit deze alinea. Echt niet. 

Nee, gekrenkte zwarte gozer of griet: wiedewiedewiet. Ik hoor je wel, maar ik zie je niet. Daar is de decembermaand te donker voor. Want jij bent zwart. Als de nacht. Horen doe ik je eigenlijk ook niet, want je commentaar is op niets gebaseerd. Ik heb er lang en diep over nagedacht, ik ben ver buiten mijn eigen referentiekader gestapt en heb de zogenaamde zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis aandachtig gelezen. Ik kan me niet vinden in je donkere herinneringen aan een duister verleden, laat staan in je koppeling naar deze dingen aan de dagelijkse realiteit in het Nederland van 2011. Het spijt me. 

Ik snap de ellenlange en soms ellendige discussie dus niet. Gun de blanke man in zijn geheel zelfstandig opgebouwde, vrije land een niet bij mekaar gefantaseerd, niet rasasociaal en geenszins discriminerend feestje. Wiedewiedewiet. Ik hoor je wel, maar ik luister niet.

Dit artikel verscheen eerder op Spunk.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (121)