2.437
45

Schrijfster, feministe, activiste

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, feministe, activiste en oud-parlementslid voor de Nederlandse SP. Ze publiceerde veertig boeken.

Wij staan voor onze grondrechten

Kom je terug uit Gaza, weekje weggeweest, zijn ze in je eigen land bezig met een akelige coalitie van CDA en VVD, met gedoogsteun van de PVV.

Hoe ze het verzinnen. Zo kan Wilders wel druk uitoefenen op de regering, en tegelijk de vrijheid hebben om te blijven roeptoeteren waar hij zin in heeft. Wel invloed, geen verantwoordelijkheid. Zodat, als het doorgaat, hij zijn woelige achterban nog altijd wijs kan maken dat het zijn schuld niet is als hij geen van zijn verkiezingsbeloftes waar gaat maken. Leg dat maar eens uit aan je buitenlandse vrienden en vertaal: gedoogsteun. No. He’s not part of the government, he only gives eh….well he sort of supports, but only if he feels like it…

En natuurlijk zie je gebeuren dat iedereen zich (wederom) zo met die roeptoeter bezighoudt, dat op de achtergrond VVD en CDA rustig aan het werk kunnen om de zorg en de sociale zekerheid verder af te breken met 16 miljard aan bezuinigingen.

Zo deprimerend, dat ik dacht dat ik de commentaren maar even aan anderen over wilde laten: meer dan genoeg om het over te hebben op dit weblog zonder aandacht te hoeven besteden aan meneer W. Maar twee zaken maken me weer een beetje vrolijk.

De eerste is het protest van onderuit het CDA. Een groep van, om te beginnen, 44 leden van de partij – een van de initiatiefnemers is Wouter Beekers die onlangs nog te gast was in mijn kerk – publiceerde een manifest dat al veel in het nieuws is geweest. Citaat:

“In haar politieke uitingen en verkiezingsprogramma tornt de PVV aan verschillende van onze grondrechten, met name het recht op gelijke behandeling en het recht onze levensovertuiging vrij te belijden. De PVV stigmatiseert een aanzienlijke minderheid van onze bevolking, maakt deze tot zondebok voor vrijwel alle problemen van onze samenleving. Zo bedreigt de PVV niet alleen de vrijheden van moslims, maar ook de beginselen van onze rechtsstaat en daarmee de vrijheid van ons allen.”

Zie voor het hele manifest, hier. Ook niet-CDAers kunnen het mee ondertekenen, als het maar duidelijk is dat je niet lid bent van het CDA, want daar gaat het om. Die moeten nu proberen om dit onzalige plannetje tegen te houden nu het nog kan.

En ander interessant nieuws: uitgerekend het Anti-Defamation League, het grote broertje van ons Cidi zeg maar, en altijd een solide onderdeel van de Amerikaanse Israël lobby, is niet verheugd over de komst van het enige lid van de PVV. Ondanks het feit dat ook de ADL een tegenstander is van de bouw van een islamitisch centrum op enige afstand van Ground Zero, vinden ze het geen aanbeveling voor hun actie dat onze man daar gaat spreken. Ze vinden het getuigen van slechte smaak, dat een man die zich presenteert als de ‘godfather van de haat tegen de islam’ in de VS komt spreken.

Citaat uit het NRC, (hier) uit een interview met een woordvoerder van het ADL:

“Meneer Wilders is een man die haat zaait. Hij heeft ideeën waar de ADL al generaties tegen vecht. Wij verwerpen elke vorm van onverdraagzaamheid, tegen Joden net zo goed als tegen de islam.”

En over Robert Spencer en Pamela Geller, de lui van Stop the Islamization of America, Wilders’ geestverwanten:

“Zij zeggen dat je dit centrum gelijk moet schakelen met de daders van 9/11. Soms noemen ze islam fascistisch, zoals Wilders. Ze willen een eind aan alle moslimimmigratie. Ze geloven dat de Koran het kwaad vertegenwoordigt. Hun onverdraagzaamheid baart ons zorgen. Helaas voert hun intolerantie steeds meer de boventoon in de discussie.”

Wilders, zegt de woordvoerder, is bezig om een politiek slaatje te slaan uit een afschuwelijke tragedie.

“En dat van een man die in eigen land elke moslimimmigratie wil uitbannen en geen nieuwe moskeeën toelaten. Dat is in tegenspraak met de vrijheid van godsdienst, een van de grondbeginselen van dit land.”

“Er zijn veel onverdraagzame mensen die Israël steunen. Onverdraagzaamheid wordt niet opeens goed als iemand Israël steunt. En eerlijk gezegd denk ik niet dat Israel veel baat heeft bij de steun van iemand die zo openlijk haat tegen de islam verspreidt.”

Zo die zit.


Laatste publicatie van Anja Meulenbelt

  • Feminisme Anja Meulenbelt

    Feminisme

    terug van nooit weggeweest

    Juni 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (45)