5.991
101

Jurist

Münire Manisa was voor de PvdA politiek actief als bestuurscommissielid in Amsterdam Nieuw-West en één van de initiatiefnemers van Turks-Nederlands Tegengeluid, een beweging die is ontstaan als reactie op de peiling van Motivaction waaruit zou blijken dat 89% van Turks Nederlandse jongeren sympathiseren met IS. Daarnaast is zij eigenaar van een juridisch advies- en incassobureau in Amsterdam en schrijft ze zo nu en dan voor sonhaber.nl, de grootste nieuwssite onder Turkse Nederlanders.

Beste minister, wij voelen ons net zo vertegenwoordigd door Fawaz als door Wilders

Het zijn allebei gewoon haatpredikers

Door: Münire Manisa en Naima Ajouaau

Belangrijk punt dat ik wil maken, voorzitter, de sleutel voor het weren van predikers met een extremistische of onverdraagzame boodschap ligt voor een belangrijk deel bij de moslimgemeenschap zelf.
Fawaz
Fawaz Jneid | Screenshot: YouTube

Aldus de minister van sociale zaken & werkgelegenheid Koolmees. De minister sprak dit vorige week in één adem tijdens een debat over een verbannen haatimam in de Tweede Kamer uit. Het duurde even voordat wij begrepen waarom het ons zo dwars zat. Wij hadden zojuist van de regering (want minister) de verantwoordelijkheid gekregen om haatimams te weren. Maar wat verwacht u dan precies van 1 miljoen moslims die net zo divers zijn als het bloemenaanbod in Keukenhof, met als enige overeenkomst de geloofsovertuiging? Dat wij het recht in eigen handen nemen?

Hoe ziet u dat voor ogen minister Koolmees? Die imam Fawaz is bijvoorbeeld in Den Haag al uit alle moskeeën geband door de moslimgemeenschap. Daarom zit hij afgezonderd in zijn eigen boekenwinkel. Is het de bedoeling dat we hem nu gaan opzoeken om het even er in te peperen dat hij afgezonderd zit omdat hij wordt geweerd? En wie is die moslimgemeenschap nu precies waar u op doelt? Bedoelt u dat echt alle moslims zich moeten uitspreken? Gewoon de huismoeders en studenten ook. Die vechten voor hun toekomst en niets te maken willen hebben met alle gehakketak over extreem dit en extreem dat. Of de kinderen die in de speeltuin op hun beurt wachten om van de glijbaan naar beneden te glijden? Wij hoorden u zeggen dat er geïnvesteerd moet worden in het vergroten van de weerbaarheid van jongeren. In wat voor regime komen we te leven straks beste minister? Krijgen moslimjongeren op basis van hun geloofsovertuiging extra cursussen om te leren hoe ze zich kunnen ‘uitspreken’ en ‘verantwoorden’? Wordt dit nieuw beleid in Nederland? Interessant dit, vertel er meer over.

En als we dan toch bezig zijn. Vertelt u ons even, hoe doen we dat dan met bijvoorbeeld veroordeelde haatpredikers, zoals, wij noemen maar wat, Wilders? Want wij voelen ons net zo vertegenwoordigd door die Fawaz als door Wilders. Met Fawaz hebben we de Islam gemeen, met Wilders de politiek, voor de rest zijn zij allebei gewoon haatpredikers. Hoe bent u van plan om te investeren in het vergroten van de weerbaarheid van Nederlanders? Doen we daar straks ook speciale cursussen voor? Komen er speciale trainingen?

Mocht het trouwens zo zijn dat de sleutel wordt gegeven aan hen die overeenkomsten hebben met een bepaalde groep, dan vinden wij dat u, als minister van sociale zaken, de sleutel van de tweede kamer hoort te krijgen. En meer specifiek de sleutel voor het weren van predikers met een extremistische of onverdraagzame boodschap die vanuit de Tweede Kamer op ons wordt uitgestort door uw collega’s, zoals Wilders, uw veroordeelde collega. U heeft meer gemeen met hem dan wij met Fawaz. U bevindt zich allebei in de Tweede Kamer, u bent allebei man, wit en van middelbare leeftijd. U lijkt ons, de moslims, geheel onterecht de loodzware verantwoordelijkheid van het weren van haatpredikers te willen geven omwille van het toeval dat we zijn verenigd onder dezelfde geloofsovertuiging. Vind u het goed dat wij u dan de loodzware verantwoordelijkheid geven van het weren van de haatprediker Wilders in de Kamer omwille van het toeval dat jullie verenigd zijn onder hetzelfde dak?

Bij voorbaat vriendelijk dank beste minister.

Münire Manisa & Naima Ajouaau

Geef een reactie

Laatste reacties (101)