4.199
211

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wilders doet een beroep op de primitiefste gevoelens

Je kunt vaststellen dat uit het verspreiden van zulke propaganda een obsessie met seks blijkt

Dezer dagen verspreidde de jubilerende politicus en volksman Geert Wilders een tweet die uitsluitend bestond uit een foto met bijschrift van een meisje in shock. Er staat: moslimimmigratie verkracht onze beschaving, één dochter per keer. Wat is Uw dochter waard?


Dat is ook gericht aan het adres van Moestafa, wiens gang door Nederland ik op mijn computer kon volgen omdat hij een bestelling kwam afleveren van Bol.com. U zegt misschien: maar dat is toch geen vluchteling. Ten eerste weet U dat niet. En ten tweede zijn dit soort beelden bedoeld om bij de kijker associaties te wekken. Zij willen een totale bevolkingsgroep in verband brengen met iets gruwelijks. Je verkrachte dochter ligt dan bijna voor de hand. Moslims zijn uit op onze vrouwen. Allemaal. Dat is de achterliggende boodschap.

Nazi-propaganda: Jood zit aan jong meisje
Nazi-propaganda: Jood zit aan jong meisje

Erg origineel is het niet. Toen de nazi’s de geesten nog rijp moesten maken voor wat zij van plan waren, creëerden ook zij een sfeer van verkrachten en aanranden rond mannelijke joden. En zij haalden op hun beurt het voorbeeld uit een nog verdere verleden, tot aan de middeleeuwen toe. Daarmee deden zij een beroep op de primitiefste gevoelsloyaliteiten die de mens nog bij zich draagt uit de tijd dat onze voorouders in kleine groepjes over de savanne trokken. Nee, misschien zijn die gevoelens nóg primitiever: er zijn concurrenten die hun genen willen verspreiden ten koste van de onze. Ten aanval.

Je moet ook denken aan het schrijnende Strange Fruit van Billy Holiday over de gelynchte zwarte, die opgehangen is aan een boom omdatg hij aan een blank meisje zou hebben gezeten. Wat Geert Wilders rond tweet is het ultieme haat zaaien.

Wat moet je daar nu tegen doen? Je kunt natuurlijk zeggen: je moet maar durven als je eigen europarlementariër Daniël van der Stoep tot gevangenisstraf is veroordeeld wegens pogingen om minderjarige meisjes te verleiden. Je kunt ook vaststellen dat uit het verspreiden van zulke propaganda een obsessie met seks blijkt die ook aan de andere kant te vinden is bij IS en de salafisten die ervan overtuigd zijn dat het Westen met zijn vleselijke verleidingen erop uit is hun vrouwen, dochters en moeders te bezoedelen.

Dat echter zet allemaal te weinig zoden aan de dijk. Temeer daar associatieve haatpropaganda zoals Wilders die verspreidt, er bij de aanhangers ingaat als Gods woord bij een ouderling. Zij zullen concluderen dat de afbeelding hun ernstigste vermoedens waar maakt. Zij zullen ook moord en brand schreeuwen en verklaren dat men zich buiten de discussie plaatst door zulke vergelijkingen met het verleden. Hoe glashelder ze ook zijn. Je kunt hoogstens hopen dat ze proberen te overschreeuwen wat ze zelf ook zien maar waarschijnlijk is dat niet.

Nee, het enige wat in dit verband zin heeft, is het blootleggen van de strategie. Zó dat de Nederlanders die waarde hechten aan de libertijnse en tolerante tradities van ons land, zoals ze zich ontwikkeld hebben uit de idee van gewetensvrijheid waarvoor Willem van Oranje zijn leven gaf, dat die Nederlanders tijdig beseffen wat er aan de hand is. Hoe snel het gaat. Wat ons tegemoet treedt.

Beluister dit opiniestuk hier:


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (211)