4.007
216

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Wilders en Europa

Het nieuwe spookbeeld van de handelaar in angst

Deze vraag miste ik in het prima interview van Twan Huys met Wilders: Wat is volgens u nu een grotere bedreiging voor Nederland, de islam of Europa?

Waar moeten we banger voor zijn volgens onze nationale handelaar in angst? Als volgens Wilders de islam de grootste bedreiging is, dan is het toch vreemd dat hij deze niet tot inzet van de verkiezingen maakt. Ineens brengt hij de nachtmerries waar hij jarenlang zo graag bij wegdroomde niet ter sprake. Misschien dat zijn flop in de Verenigde Staten deze lente hem van koers heeft doen veranderen. Nu hamerde hij talloze keren op zijn nieuwe spookbeeld: Europa.

Als Europa het grootste gevaar is voor Nederland dan hebben we echt een probleem. Want de islam was volgens Wilders al het gevaarlijkste dat er is. Gevaarlijker dan Hitler, om maar eens een bekend lijk uit de kast te trekken. Hoe kan het dan een nog groter gevaar zijn? Moeten we van de EU straks allemaal in boerka’s met gele sterretjes lopen?

Eerst was er de vrees voor de islamitische dictatuur, nu is er de Europese dictatuur. Het is een sjabloon voor angstgevoelens.

Wilders zal je nooit eens horen over iets dat misschien een beetje anders moet. Of dat een oplossing niet helemaal goed werkt. Bij alles wordt meteen het zwaarste uit de kast getrokken. Het is niet goed of het deugt niet. Iedere moslim is een terrorist, ieder cruiseschip een Titanic, iedere vorm van inschikkelijkheid laf.

Het is de taal van iemand die niet mee wil doen. Iemand die het liefst aan de kant staat te mopperen maar zelf geen poot uitsteekt. Iemand die liever gedoogt dan regeert.

Wilders is de stuurman aan wal die vertelt wat de redders op zee allemaal verkeerd doen. Dat blijkt ook uit zijn verkiezingsaffiche, die lichaamshouding, zijn hand in zijn zak. Dat is de pose van iemand die letterlijk zijn handen niet uitsteekt. Jullie kunnen allemaal de pot op, zegt Wilders.

Vraag is wat je moet doen met iemand die zich zo opstelt, behalve misschien opnemen in het Nederlands elftal.  Serieus nemen, was de afgelopen tien jaar het adagium. Heeft het enig effect gehad op zijn houding? Nee. Wel op onze houding daarentegen. Wilders is serieus genomen maar dat is eenrichtingverkeer gebleven. Op veel punten is het publieke debat zijn kant opgeschoven. Dat is precies zijn tactiek: neem een extreem standpunt in waar je niet van wijkt en klaag vervolgens dat de andere partijen je niet serieus nemen. Dan moeten ze wel jouw kant opschuiven.

Hoe gaat dat straks met Europa? Gaan de tegenstanders mee in zijn benadering? Gaan alle partijen roepen dat we niet uit de Europese Unie kunnen stappen? Dat er oorlog komt als we dat doen, aan de bedelstaf raken? Alsjeblieft niet want dan heeft Wilders je precies waar hij je hebben wil: Europa is een dwangbuis.

Vertel het andere verhaal: we maken deel uit van de Europese Unie omdat samenwerking je sterker maakt. Er is een voorbeeld voorhanden: onze oosterburen. Weet je nog hoe ze voor gek werden verklaard toen duidelijk werd dat de samenvoeging van oost en west miljarden bleek te kosten? Hoe mensen klaagden dat de Muur nooit afgebroken had moeten worden. Hoe betweters riepen dat de landen apart hadden moeten blijven bestaan. Kijk wat Duitsland nu is: het sterkste land van Europa.

Zo gaat dat met samenwerken, met eenheid smeden. Dat gaat niet van de ene dag op de andere. Daarbij gaan dingen mis, het is moeilijk, maar het resultaat is beter dan in je eentje aanmodderen. Alleen is dat resultaat niet meteen morgen te zien.

Het probleem van deze tijd is dat mensen weinig vertrouwen hebben in de toekomst. Ze denken voor het eerst dat de volgende generatie het slechter zal hebben dan de vorige. Tien jaar lang angst prediken heeft z’n werk gedaan.

Weet je wat het is met de toekomst? Die bedenk je voor een groot deel zelf. Zo te merken kunnen mensen daar nu wel wat hulp bij gebruiken. Dat lijkt me een mooie taak voor de betere politici in de komende verkiezingsstrijd.

Geef een reactie

Laatste reacties (216)