Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wilders gaat over grenzen

  •  
27-07-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wilders zou zich sterker moeten uitlaten over dergelijke gruweldaden in plaats van zich altijd te focussen op het gevaar van de islam
Dat Wilders niet persoonlijk verantwoordelijk is voor het geweld in Noorwegen, geloof ik wel. Ook geloof ik dat Wilders tegen ‘bommen en pistolen is’, zoals hij het zelf zo mooi stelde in zijn verklaring. Maar waar ik het absoluut niet mee eens ben, is dat Wilders een geringe invloed in het buitenland heeft. Volgens mij is het slechts een kwestie van tijd voordat iedereen in de wereld weet wie hij is en bekend raakt met zijn ideeën. Het drama in Noorwegen bewijst dat dit desastreuze gevolgen kan hebben.
In april was ik in Egypte, waar bij mijn Egyptische vrienden verbleef. Dat het gesprek langzaam richting de Nederlandse politiek verschoof was logisch, net na de revolutie eerder dit jaar. Natuurlijk wilden ze weten over hoe wij het in Nederland deden. Ik vertelde over Rutte en kwam vervolgens bij Wilders uit. Mark vonden ze niet boeiend. Nee Geert, daar wilden ze alles over weten, die vonden ze interessant. In de negatieve betekenis van het woord. Hoe was hij? Wat zei hij precies over moslims? En waar kwam zijn haat vandaan? In een opwelling zette ik Fitna op, zodat ze het zelf konden zien. Ik wou dat ik het nooit gedaan had.
Terwijl de eerste beelden over het computerscherm gleden, hield ik de gezichten van mijn Egyptische vrienden in de gaten. Zelf moest ik af en toe lachen om de knulligheid van de film, die ik absoluut niet serieus kan nemen door alle misvattingen die erin zitten. Ook met Wilders, zijn kapsel en zijn uitspraken in mijn achterhoofd ontsnapte er af en toe een sarcastische frons. Mijn gezicht betrok echter toen ik merkte dat mijn vrienden bijna in janken uitbarstten. Meerdere keren zag ik ze met hun hoofd schudden en bang kijken. Toen de film na een paar minuten afgelopen was, stroomden de reacties binnen. ,,Is dit hoe hij over ons denkt?’’ vroeg een Egyptische vriend bloedserieus. Toen ik bevestigend antwoordde, zei hij: ,,Maar dat is verschrikkelijk, zo zijn wij toch niet?’’ Een ander meisje gaf aan depressief te zijn na het zien van de film. ,,Ik dacht altijd dat Nederland zo’n fijn land was, maar als ik dit zie twijfel ik daaraan.’’ Ik denk dat ze de naam Wilders voor altijd zullen onthouden.
Dat de Egyptische jongeren, die overigens politiek actief zijn, hem niet kenden, is logisch. Ze hebben immers weinig met ons land te maken. Toch geldt dit niet voor alle moslimlanden. Zo werd Wilders in 2009 in de Turkse kranten als ‘extreemrechts’ en ‘racistisch’ neergezet naar aanleiding van een discussie of hij wel of niet welkom was in het land. Wilders had als doel het land eens te vertellen waarom hij vindt dat Turkije niet bij de Europese Unie mag horen, namelijk omdat het islamitisch is. Nu vraag ik me af of wij in Nederland ook zo tolerant zouden zijn als een buitenlandse politicus als Wilders ons land zou willen bezoeken, net nadat hij heeft aangegeven dat wij niet in de Europese Unie horen omdat we christelijk zijn. En die bovendien alle christenen neerzet als gevaarlijk. Maar ja, dat zijn slechts speculaties. Het feit dat de Turken in Turkije nu weten wie Wilders is en waar hij voor staat, baart me zorgen. Dat ze misschien denken dat wij in Nederland allemaal zo zijn, baart me nog meer zorgen. Dat iemand in Turkije Wilders misschien als een voorbeeld ziet, vind ik het nog het meest zorgbarende.
De media zitten altijd vol ruis en zijn nooit compleet. Als je in een ander land Wilders moest omschrijven, hoe zou je dat dan doen, is mijn vraag? Iemand die een heel volk over één kam scheert en die zegt dat de  islam de grootste bedreiging in de westerse wereld is, kun je ook niet anders neerzetten als racistisch en anti-islamitisch. Het buitenland heeft niet de context die wij wel hebben, zij zien onze dagelijkse berichtgeving in de kranten of op het internet niet. Zij zien alleen de uitschieters en de gegeneraliseerde statements. Zij missen soms de diepgang, omdat het niet hun politiek betreft. Zij missen ons dagelijkse debat. Wanneer je iets over extreemrechtse partijen in de wereld wilt weten, zoek je in je eigen taal op het internet. Je zoekt en je vindt, net zoals Breivik deed. En daar kun je heel ver in gaan.
Dat Wilders met zijn partij en uitspraken aansluit bij mensen zoals Breivik, was te voorspellen. Juist daarom zijn deze uitspraken zo eng, omdat ze tegenwoordig over de grenzen gaan, als grenzen überhaupt nog bestaan in het internettijdperk. Bovendien zijn er in Nederlanders ook PVV-aanhangers die de Noor prijzen om zijn verschrikkelijke daad. Ik vind dat de leden van de PVV zichzelf best wel eens mag afvragen wat voor (in)directe gevolgen hun uitspraken veroorzaken. En ik denk dat ik niet de enige ben.
Dat Wilders en de PVV niet bereikbaar zijn voor commentaar, afgezien van de opgestelde verklaring, is voor mij onbegrijpelijk. Juist in deze tijden zou je als partij duidelijk moeten maken wat je over de slachtpartij in Noorwegen vindt, waar je voor staat en hoe erg je het vindt dat je eerdere uitspraken blijkbaar een voedingsbodem voor een Noorse psychopaat vormden. Juist nu is het tijd om het wereldbeeld dat mensen hebben bij te stellen. Wilders zou zich sterker moeten uitlaten over dergelijke gruweldaden in plaats van zich altijd te focussen op het gevaar van de islam. Iemand zoals Wilders, die sterke ideeën heeft, gaat over grenzen. Voordat je het weet staat er in een ander land weer een idioot op die refereert aan partijen zoals de PVV. Want dat ideeën hard gaan en een voedingsbodem vormen voor een terroristische aanslagen, daar hebben we nu het bewijs van. Helaas.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Brenda Stoter.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.