Laatste update 17:23
8.135
121

Bestuurslid Rotterdam BIJ1

Grote mond maar ook een groot hart dat op de goede plek zit.
Lijdt aan ernstige vorm van verbale incontinentie. Gaat regelmatig en vol overtuiging op te lange tenen staan.

Wilders heeft gewonnen

Je zal puber zijn in deze tijden, en je uiterlijk en naam tegen hebben

cc-foto: Valentina Calà
cc-foto: Valentina Calà

Hoe de uitslag van de rechtszaak tegen hem ook zal zijn, Wilders heeft hoe dan ook gewonnen. Dit is de behoorlijk sombere gedachte die door mijn hoofd gaat als ik voor de zoveelste keer de beelden vanuit Brussel zie en de commentaren via het internet en de televisie in reactie op deze aanslagen voorbij zie komen. De reacties op de aanslagen zijn voor een groot deel te voorspellen. Dat Wilders direct via Twitter laat weten dat de grenzen NU gesloten moeten worden … Het zou pas nieuws zijn als hij het een keertje achterwege zou laten.

Maar ook andere mensen willen zó  graag de xenofobie aanwakkeren, dat ze alles wat voorhanden is met beide handen aangrijpen om weer eens lekker los te kunnen gaan met haatzaaien, uitsluiten en polariseren.

Zo was er nogal wat te doen om een Tweet waarin iemand zich afvroeg hoe je verder moest met je lessen nadat je leerlingen met applaus op de aanslagen hadden gereageerd. De tweet gaat in recordtempo het world wide web over. Op het moment dat ik dit typte was de tweet al door 2508 mensen geretweet en was de tweet zelfs onderdeel van een debat in de Tweede Kamer.

Later blijkt dat de leraar die dit tweet een docent yoga is, die – zoals hij zelf later verklaart – over zijn tweet zegt: Heb niets verzonnen maar retorische vraag gesteld nav gebeurteniseen die weldegelijk plaatsvonden.

Zijn tweet was waarschijnlijk een variant op die die een 15-jarig meisje de wereld instuurde.

tweet

Het meisje krijgt op Twitter massaal steun voor haar dappere tweet. Natuurlijk wordt ook deze tweet massaal gedeeld en of deze wel op waarheid berust, daar heb ik geen idee van. Net als de mensen die het massaal delen geen idee van het waarheidsgehalte hebben. Dat laat in de hysterie van het moment echter onverlet dat de tweet als bewijs wordt gezien en dat dit gelijk een vrijbrief oplevert om het bashen van moslims te legitimeren. Alsof de bashers een vrijbrief nodig hebben …

Maar er is ook een andere kant. Een zwaar onderbelichte kant.

Mijn dochter volgt een MBO opleiding en bij haar in de klas was er totaal geen sprake van juichen door studenten over de aanslagen. Er werd niet geklapt. Er was geen blijdschap. De moslimstudenten in de klas van mij dochter waren vooral verdrietig, sommigen moesten zelfs huilen. Wat overheerste bij deze studenten was angst.  Pure angst omdat ze natuurlijk wel weten wat er nu weer gaat gebeuren. Bang voor de smerige en afkeurende blikken, bang voor zomaar op straat uitgescholden worden. Maar ook bang dat nu nog meer van de cliënten en instellingen in bijvoorbeeld de thuiszorg hen niet meer als zorgverlener zullen accepteren en dat hierdoor hun opleiding in gevaar komt. En dat allemaal omdat ze verantwoordelijk gehouden worden voor iets waar ze part noch deel aan hebben. De leerlingen waren ook erg boos op de terroristen, die met hun aanslagen veel meer slachtoffers maakten dan de in de nieuwsberichten verschenen aantallen.

Geweld
Het doel van terroristen is niet alleen om te doden. De opzet is vooral om angst aan te jagen en groepen mensen tegen elkaar op te zetten. Dat lijkt ze gelukt te zijn en die angst wordt door een deel van de pers en politici in Nederland omgezet in woede die zich richt op mensen die helemaal niets met deze aanslagen te maken hebben. Daarmee maken ze die mensen  feitelijk ook slachtoffer van de terroristen. Het volk smult ervan, want de zondebok is weer gevonden.

Natuurlijk zullen er vast scholen zijn geweest waar jongeren wel met goedkeuring op de aanslagen reageerden en waar werd gelachen om het feit dat het Westen doel was van een aanslag. Over pubergedrag zijn complete boekwerken verschenen, want: wie krijgt er thuis van zijn of haar eigen pubers niet ook met enige regelmaat de meest grote verwensingen naar zijn of haar hoofd geslingerd. Het zijn pubers, die zetten zich af, die schoppen tegen heilige huisjes al was het maar omdat ze weten dat hun gedrag niet gepast is, dat maakt het alleen maar leuker! En ja, er zijn vast wel een aantal  jongeren die zich aangetrokken voelen tot het geweld en de boodschap van IS. Dat ga ik niet ontkennen en ook niet goedkeuren, maar begrijpen waarom sommige jongeren zich daartoe aangetrokken voelen, doe ik het wel.

Je zal puber zijn in deze tijden, en je uiterlijk en naam tegen hebben. Dat je opgroeit in de wetenschap dat je vaak niet meer gezien wordt als mens, maar alleen nog maar wordt beoordeeld op je eventuele religieuze achtergrond. Alsof je niet veel meer bent dan dat. En dan worden de reacties van deze pubertjes zodanig uitvergroot, dat ze direct het bewijs leveren dat alle moslims een gevaar zijn. Dat er dan zelfs ook nog Kamervragen worden gesteld, maakt het helemaal tot een bijzonder verhaal. Toen er vorig jaar 400 vluchtelingen een jammerlijke dood vonden, werd dat door talloze mensen met luid gejuich op Twitter en Facebook begroet. Kamervragen bleven achterwege. Zoals Kamervragen ook achterwege blijven als er op talloze aan de PVV verwante pagina’s wordt opgeroepen tot geweld tegen moslims en vluchtelingen.

De Nederlandse minister president zei na het geweld in Brussel: Afschuwelijk en deze laffe aanslagen zijn verschrikkelijk en schokkend. Opnieuw een rechtstreekse aanval op onze manier van leven. Het eerste ben ik met hem eens, maar dat het een aanval is op onze manier van leven? Ik vraag me af wat hij daaronder verstaat en nog meer eigenlijk wie hij met ons bedoelt. Die meiden en jongens die op grond van hun naam of afkomst geen stageplaats kunnen vinden … Zijn dat soort praktijken in zijn ogen ook onderdeel van onze manier van leven? Of heeft Rutte het over die Nederlanders die met varkensmutsen op hun hoofd luidkeels lopen te schreeuwen Daar moet een piemel in bij protesten tegen de komst van vluchtelingen. Is dat onze manier van leven?

Aanval op onze manier van leven, het klinkt best mooi. Maar mensen die dagelijks te maken hebben met ontploffende bommen … Is dat hun manier van leven? De aanval waar Rutte over spreekt is in mijn ogen het rechtstreekse gevolg van het als land blind een oorlog binnenstappen. Dat daar dagelijks onschuldige burgers omkomen door onze bommen, daar zwijgen we liever over. Net zoals we niet durven of willen kijken naar de achterliggende oorzaak van het plegen van die verderfelijke aanslagen. Stel je voor dat je moet erkennen dat het Westen deel uitmaakt van die oorzaak.

Waarom vraagt men zich niet veel nadrukkelijker af hoe het komt dat vrijwel alle bomaanslagen in het Westen worden gepleegd door mensen die in het Westen zijn geboren en getogen. Het zijn geen daders die uit de extremistische landen speciaal met dit doel naar het Westen komen. Het zijn jonge mannen en vrouwen die hun wortels hier hebben. Jongeren die dus deel zouden moeten zijn van ons maar zich dat blijkbaar niet voelen.

Paradijs
Het zou zomaar kunnen dat de aanslagen in Europa minimaal voor een deel het gevolg zijn van het systematisch achterstellen en publiekelijk vernederen van grote groepen mensen. Wat kun je anders verwachten van mensen die voor hun plekje in de samenleving kunnen vechten tot ze een ons wegen om er vervolgens achter te komen dat ze nog steeds buitenstaanders zijn? Mocht je je willen beklagen over de ongelijke behandeling door politie, overheden en werkgevers, dan wordt die ongelijkheid weggewoven en ontkend. Is het mensen eigen om dan maar de schouders op te halen of is het logisch dat een deel van de mensen die deze ongelijke behandeling ten deel valt, woest wordt? Sommigen worden wellicht zelfs verblind door woede en radicaliseren, want ze hebben geen eigen plek in de maatschappij. Het steeds wegzetten van mensen als minderwaardig, ze vernederen en uitsluiten levert de perfecte voedingsbodem voor radicaliseren.

Dat het Westen nu te maken krijgt met aanslagen, is vreselijk en ieder slachtoffer is er één teveel. Laten we het echter wel in de juiste verhoudingen blijven zien. Vergeleken met de rest van de wereld leven wij hier nog steeds in een paradijs, sterker nog: we zijn in Nederland en Europa nog nooit zo veilig geweest dan we vandaag de dag zijn. Het uitsluiten van grote groepen mensen, ze verdacht maken en dwingen afstand te nemen van zaken waar deze mensen part noch deel aan hebben, zal onze wereld niet veiliger maken. Het tegendeel is eerder het geval.

Nederland stond altijd bekend als een tolerant land. En natuurlijk zijn tegenwoordig niet ineens alle Nederlanders racist of xenofoob, maar er is toch wel een groot deel van de Nederlandse bevolking die graag wil dat de witte meerderheidscultuur gehandhaafd blijft. Mensen die het daar niet mee eens zijn, krijgen steevast de raad om dan maar op te rotten.

Het is juist die houding, die ONS met grote afschuw zou moeten vervullen! Anders heeft niet alleen Wilders maar hebben ook de terroristen gewonnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (121)