1.691
30

Hans Groen [1963] is zelfstandig ondernemer en bestuurslid van
GroenLinks Midden-Drenthe. Geboren in Noord-Brabant en sinds 2002 woont
Hans Groen in Mantinge, Drenthe. Hans Groen is adviseur op het gebied
van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft
opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde. Als
fractielid neemt hij de verantwoording voor het webbeheer en is
recentelijk toegetreden tot het bestuur voor het financiele beheer. Hij
heeft een eigen weblog op http://hgroen.wordpress.com/

Wilders in het nauw

Aan de oppositie om maximale druk op de ketel te houden

Als de algemene beschouwingen een punt hebben duidelijk gemaakt, dan is het wel dat Geert Wilders zich steeds ongemakkelijker begint te voelen. De pro europese koers van het kabinet, dat mogelijk wordt gemaakt door de oppositie, raakt zijn partij in het hart.

Van alle beloftes die Wilders inmiddels heeft gebroken is zijn opstelling in het Euro debat wel het meest schrijnend. Sinds Wilders zich van de VVD afscheidde, heeft hij geen moment ongebruikt gelaten om zijn anti-europa gevoelens te vertolken. Met het uitbreken van de crisis in de Eurozone ging hij nog harder te keer. Zijn verwijten aan het kabinet liegen er niet om en Wilders verklaarde herhaaldelijk dat als het kabinet zijn koers zou doorzetten, hij het politiek zou opvatten. Een onverholen dreigement om het kabinet op te blazen. Rutte was desgevraagd niet onder de indruk. Hij noemde de sfeer tussen de partners nog altijd goed.

Tijdens de 1e dag van de beschouwingen trachtte Wilders zich te herpositioneren. Continue dreigen richting het kabinet is weinig zinvol. Dan wordt zijn verhaal wel heel doorzichtig en bestaat de kans dat zijn achterban hem zat wordt. Dus diende een nieuw slachtoffer gevonden te worden. Vanzelfsprekend de PVDA. Vertwijfeld probeert Wilders, Job Cohen als de gedoger van dit kabinet neer te zetten. Een aanval die niet uit de verf kwam door de goede parering van Cohen en daardoor snel verzandde in een kinderlijke scheldpartij.

De spagaat waar Wilders zich in heeft gemanoeuvreerd werd wel duidelijk toen hij opmerkte dat zoetste is dat Links niet regeert. Dit is het werkelijke breekpunt van Wilders. Bij het aantreden van dit kabinet gaf hij ook al aan dat het belangrijkste voor hem was dat Job, Femke [nu jolande] en Alexander buiten de Treveszaal gehouden moesten worden. Wat iedereen al weet, werd nogmaals onderstreept. Er is geen standpunt dat voor Wilders heilig is. Het kabinet weet dat en heeft daarom genoeg speelruimte en geen angst dat Wilders het kabinet opblaast als het gaat om Europa. Af en toe dient het kabinet voor de bühne het spelletje mee te spelen en daarmee is de kous af. Maar door de steun van PVDA, GroenLinks en D66 aan het kabinet inzake Europa, mislukt in zekere zin zijn poging om Links buiten de Treveszaal te houden. Cohen benadrukte het recentelijk. Als het kabinet steun wilt, dan zal het een PVDA koers moeten varen. Zo staat Wilders dubbel in zijn hemd.

Het toont de absurditeit van dit kabinet en is ook de grondslag van een uitzichtloos beleid. Geen enkel uitzicht op noodzakelijke hervormingen. De moeilijke dossiers blijven diep in de la. De Griekse crisis was echter niet voorzien en dwingt nu de hand van Rutte om toch de Europese kaart te spelen. De kaart waarvan Wilders hoopte dat deze diep verborgen zou blijven. Terecht confronteert de oppositie Wilders met het feit dat hij een van zijn allerbelangrijkste standpunten verkwanselt. Of de PVDA het kabinet nu wel of niet steunt. Daarmee valt het kabinet niet. Dat gebeurt pas als Wilders de steun opzegt. En dat durft hij niet omdat Paars+ dan langszij komt. En die angst is voor hem groter, dan zijn anti-europa sentiment. Met stip van 180 naar 181 gebroken beloftes.

Voorlopig vergeeft zijn achterban hem, maar zijn geloofwaardigheid brokkelt toch snel af, als je kijkt naar de laatste peilingen op dit punt. Met de voortdurende eurocrisis kan het dus een spannend en beslissend politiek jaar worden. Aan de oppositie om maximale druk op de ketel te houden.

ps:
Nog 1 grappig detail uit het debat. Wilders verstaat blijkbaar geen Limburgs. Toen Jolande Sap hem een maekmoel noemde, moest Koopmans hem uitleggen wat het woord betekent. Het is Venlo’s voor een jammeraar. Een huilebalk.  Toch wel opvallend voor een politicus als Wilders die zo graag leunt en pocht met zijn Limburgse achtergrond. Geboren te Venlo. Hij spreekt blijkbaar zijn moerstaal niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)