Laatste update 23:44
4.323
265

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wilders is de belangrijkste prediker van het salafisme in Nederland

Politicus Geert Wilders trekt het tapijt weg onder wie een vreedzamer en opener geloof probeert te verbreiden.

Wilders gebruikte het kamerdebat met minister van der Steur van afgelopen dinsdag om zijn visie op de islam te openbaren. Voor de zoveelste keer bleek dat hij op het stuk van de godgeleerdheid in dezelfde richting denkt als IS-leider kalief Aboe Bakr Al-Baghdadi die staande houdt dat de moslims van hun geloof moeten streven naar de wereldheerschappij zodat overal een vorm van de sharia kan worden ingevoerd die elke vreugde uit het leven haalt. Wilders vindt dat daarom de islam eigenlijk verboden moet worden, maar nu het nog niet zo ver is laat hij niet af op elk podium te verkondigen dat een extreem salafisme de kern van de islam weergeeft.

Zo nu en dan lees je in het meest zieltogende der Amsterdamse ochtendbladen en het daarmee verbonden weblog dat een haat-prediker dreigt te zullen optreden. Als het moskeebestuur de bewuste man Gods dan niet afbestelt, voert deze het woord ten overstaan van enkele honderden gelovigen van wie met name de jongeren hem slecht verstaan, want met de kennis van het Arabisch schijnt het naatje te zijn in de derde generatie.

Wilders spreekt echter voortreffelijk Nederlands. De media pikken zijn uitingen massaal op zodat miljoenen er kennis van nemen. Het kan niet anders of zijn boodschap draagt rijke vrucht. Als de grote tegenstander van de Islam in Nederland, die roeptoeter van Satan, ook al zegt dat fundamentalisten en in het bijzonder IS-aanhangers de wijsheid in pacht hebben, dan zal het wel zo zijn. Zo wordt het tapijt weggetrokken onder wie een vreedzamer en opener geloof probeert te verbreiden. Moslims lezen trouwens al vaak genoeg in de blogs en de tweets van Wildersfans dat een gematigde islam niet bestaat.

Dit alles maakt de leider van de PVV tot de voornaamste verspreider van het salafistisch gedachtengoed in Nederland.

De kalief mag hem wel dankbaar zijn.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (265)