2.290
53

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Wilders is een prutser

Hij heeft gefaald als politiek leider. Voor minder zouden politici zijn opgestapt, maar Wilders blijft zitten. Hij moet wel, want zonder hem is er, letterlijk, geen partij

Geert Wilders heeft vandaag de stekker uit het kabinet-Rutte getrokken. “Zestien miljoen Nederlanders zijn door hem in de steek gelaten”, oordeelde vicepremier Maxime Verhagen fel. VVD-premier Mark Rutte zei het iets genuanceerder: “De PVV schrok op het laatste moment terug van de consequenties van de afspraak die we anderhalf jaar geleden bij de formatie hebben geformuleerd.” En Wilders zelf? Die ontkent dat hij de prutser is die hij blijkt te zijn.

“Wij haken niet af”, aldus PVV-leider Geert Wilders vlak nadat hij was afgehaakt bij de besprekingen in het Catshuis. “Wij hebben onze rug recht gehouden.” Ammehoela, Wilders heeft zeven weken lang constructief met CDA en VVD onderhandeld over ruim 14 miljard euro aan extra bezuinigingen. In principe waren de partijen eruit. En nu? Nu heeft Wilders zich ineens bedacht en wil hij toch maar niet het begrotingstekort wordt teruggebracht tot 3%, net zoals ook alle andere landen in Europa. Nu wil Wilders ineens opkomen voor de AOW’ers die hij keihard liet vallen om deelname aan dit kabinet mogelijk te maken. Lekker betrouwbaar ben je dan.

De PVV wankelt. De partij van Wilders daalt in de peilingen, ziet tal van volksvertegenwoordigers opstappen vanwege het geschreeuw van de eigen voorman en werd gisteren in Limburg weggestuurd omdat het faalde in het dragen van bestuurlijke verantwoordelijkheid. Vandaag gebeurt dat laatste ook op landelijk niveau: Wilders durft de verantwoordelijkheid voor de noodzakelijke bezuinigen niet te dragen.

Wat zegt dit over Wilders? Dat hij als protestpoliticus niet in staat is om te besturen. Dat zijn woord niets waard is. Dat hij wegloopt voor problemen. Dat hij gefaald heeft als politiek leider van de derde partij van dit land. Voor minder zouden politici zijn opgestapt, maar Wilders blijft zitten. Hij moet wel, want zonder hem (als almachtig leider en enig lid) is er geen partij meer over.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat Wilders voortaan gedoemd is tot een plek in de oppositie. Daar kan hij schreeuwen wat hij wil, maar krijgt hij niks voor elkaar. Dat levert Henk en Ingrid geen betere AOW op. Kortom: de missie-PVV is mislukt. Wilders heeft vandaag in feite de stekker getrokken uit de PVV.

Dit artikel verscheen eerder op het weblog van Jeroen Mirck. Volg Jeroen ook op Twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)