Laatste update 13:15
6.330
112

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wilders is net Erdogan

Wilders eist van minister van Onderwijs dat hoogleraren zich onthouden van kritiek op PVV

Karikaturaus: "Deutsche Tageszeitung" vom 1. April 1933Person: Albert Einstein [1879 - 1955], Deutscher Physiker, Nobelpreis fr Physik (1921)Systematik: Personen / Gelehrte / Deutschland / Einstein / Karikaturen
Karikatuur
uit: “Deutsche Tageszeitung” 1. April 1933. De Duitse wetenschapper Albert Einstein was op reis door de VS toen Hitler aan de macht kwam, keerde niet terug en wilde afstand doen van zijn staatsburgerschap. De nazi-spotprent beweert dat hij nooit Duitser geweest kon zijn vanwege zijn joodse komaf.

Het wordt steeds duidelijker dat Geert Wilders een broertje dood heeft aan de vrijheid van meningsuiting, zoals die sinds Thorbecke in Nederland geldt. Nu vraagt de PVV weer aan minister van onderwijs Jet Bussemaker om prof. dr. Paul Frissen te ontslaan.

Wat heeft deze hooggeleerde misdaan? Hij vertelde aan de Limburgse zender L1 dat de politieke jubilaris een klassiek fascistisch discours voert. Hij deed dat in een discussie met het uitgetreden PVV-kamerlid Roland van Vliet.
Paul Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg en decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Hij staat bekend om zijn onafhankelijke en originele manier van denken. Het is onmogelijk om hem in een of ander levensbeschouwelijk kader te wringen.

Miskenning van de democratie
In het debat stelt Frissen vast dat de meeste politieke partijen zich door de agenda van Wilders laten beïnvloeden in plaats van dat zij consequent en principieel front maken tegen de haatpolitiek van de PVV. Zo lang wij een parlementaire democratie hebben is zijn er stromingen die zich voeden door ressentiment en die het valse verhaal vertellen dat het volk een stem moet hebben, constateert hij. De idee ‘Het volk beslist’ is een belangrijke miskenning van de democratie, vindt Frissen. Het volk dat met een stem spreekt, bestaat helemaal niet. Er zijn binnen de burgerij uiteenlopende stromingen die allemaal tot hun recht moeten komen. Dat gebeurt in het parlement. Frissen voegt daaraan met redenen omkleed toe dat Wilders het klassieke fascistische verhaal vertelt door bevolkingsgroepen te willen uitsluiten.

Dit gedachtengoed behoort dus volgens Wilders tot ontslag te leiden. In zijn brief aan minister Bussemaker eist hij dat hoogleraren zich onthouden van publieke uitspraken die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Voor het overige moeten zij kennelijk hun bek houden, in flagrante tegenstelling tot het grote kamerlid zelve alsmede Jan Lul de anonieme reaguurder.

Fascistisch discours
Op zijn Facebookpagina roept Jeroen Rodenberg, bestuurskundige aan de Vrije Universiteit, alle docenten aan het Nederlands hoger onderwijs in telegramstijl op om tijdens college aandacht aan deze zaak te wijden. Hij schrijft het volgende:

Collega bestuurskundige prof. dr. Frissen door Wilders en zijn PVV aangepakt en vragen gesteld aan tante Jet (min. OCW) omdat Frissen vindt dat Wilders en zijn clubje zich bedienen van een fascistisch discours. Frissen heeft helemaal gelijk: het is een club die zich bedient van een fascistisch discours waar politici en bestuurders zich van moeten distantiëren. Laten we allen collega Frissen steunen! Leg vandaag aan je studenten uit dat Frissen gelijk heeft!

Dat is een uitstekende suggestie. Misschien gaat het wat ver om te stellen dat Wilders zich in het Torentje meteen zal manifesteren als een soort Mussolini, maar het is in ieder geval duidelijk dat hij wat betreft het monddood maken van tegenstanders veel leert van Erdogan. Die treedt op dezelfde manier tegen lastige geleerden op.
Wilders is net Erdogan. Zo’n premier willen rechtgeaarde Nederlanders niet.

Beluister dit opiniestuk hier of volg Han op Twitter.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (112)