Laatste update 12:22
11.979
57

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wilders legt ware aard Baudet bloot

Zie hem daar aankomen bij het Catshuis met negentiende eeuwse lijfwachten voor de deur

Het slot van het kamerdebat over de deconfiture van Halbe Zijlstra had een pikant karakter. Thierry Baudet liet zijn ware aard zien en het was nota bene Geert Wilders die dit genadeloos blootlegde.

De grootste intellectueel van Nederland hield een toornig betoog tegen het beleid van de premier, die gebrek aan leiderschap toonde en zoals altijd achteraf draaide in plaats van dat hij op grote problemen anticipeerde. Daarna legde hij Mark Rutte uit wat er dan wel had moeten gebeuren: in het landsbelang laat je Zijlstra met stille trom vertrekken, (op 1:20).

Geert Wilders kwam daar sterk tegenop (vanaf 4:25). Hij hield Baudet voor dat het juist de taak van de premier was om opening van zaken te geven waarna er verantwoording werd afgelegd in het parlement. En dat volksvertegenwoordigers er voor waren om dat veilig te stellen.

Baudet raakte duidelijk van zijn stuk zoals wel vaker gebeurt als hij in een debat weerwerk krijgt maar hij hield staande dat het in het kader van het landsbelang dienstig was om een falend bewindsman juist wel met de stille trom te laten vertrekken. „Dan zet je de Kamer buiten spel”, triomfeerde Wilders, „Het lijkt wel kartelpolitiek” (op 7:10).

We weten dus wat premier Baudet zal doen als het een klein beetje ingewikkeld wordt. Dan houdt hij de zaken onder de pet en sjoemelt wat in de hoop dat het probleem weggaat. Het parlement laat hij daar buiten. Dit spoort nauwkeurig met de manier waarop hij Forum voor Democratie leidt. Een klein clubje bepaalt het beleid. Wie kritische geluiden laat horen, wordt kaltgestellt en genegeerd. Dat kaltstellen had Rutte volgens hem met het parlement moeten doen om de kou rond Halbe Zijlstra uit de lucht te halen.

De democratie is bij Thierry Baudet niet in goede handen. Misschien is daarop zijn bewondering voor Vladimir Poetin wel gebaseerd.

Zie hem daar aankomen in het Catshuis met voor de deur een lijfwacht in negentiende eeuws uniform, mooie Thierry. Met Wilders is het niet veel beter gesteld maar hij sloeg dinsdagavond wel de spijker op de kop.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (57)