Laatste update 11 december 2016, 11:06
5.937
92

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wilders maakt slapende duivels wakker

Het licht zal overwinnen en de razernij zal wijken voor de rede

Wikicommons: De Wilde Jacht
Wikicommons: De Wilde Jacht

De nietige mens hurkt angstig bij het haardvuur terwijl de wind om de hutten huilt en de regen naar binnen slaat door het rookgat. Nu en dan is het net of boven het geweld der elementen kreten te horen zijn en woest gebrul. Wie naar buiten durft te gaan om te zien of de spieker met de wintervoorraad het wel houdt, ziet nu en dan de stralen van een bleke maan door de inktzwarte wolken heen pieken. Of zijn het de blonde manen van de oppergod die op zijn paard langs de hemel draaft met in zijn kielzeg dwergen en demonen? Dit is het seizoen van de wilde jacht.

Oppergod
Vrijdag verspreidde de oppergod een tweet en een video waarmee hij de jacht opende. Hij noemde de rechters die hem schuldig verklaarden aan discriminatie en groepsbelediging wereldvreemd, in een adem met de journalisten en politici die ons land volgens hem al zo lang schaden. Hij voegde daaraan toe dat hij namens miljoenen Nederlanders sprak die het Marokkanenprobleem eerlijk durven benoemen.

De oppergod en zijn aanhangers komen dus op voor het recht om altijd te mogen zeggen wat je denkt, bevolkingsgroepen te mogen betichten van wat dan ook, te mogen regelen dat er minder van hen komen. Alle bevolkingsgroepen. Dat is de consequentie van hun overtuiging.

Minder joden. Minder homo’s. Minder zichtbare vrouwen in het openbare leven. Minder kufar zodat eindelijk de wet van Allah kan heersen in de polder. Minder witten met hun privilege. En minder van dat semi-obees autochtoon barbecuevolk dat de sfeer in de vinexwijken en de rijen voor de kassa van de supermarkt bederft.

Duivels
Een aantal volgers van de oppergod leggen misschien een grens bij oproepen tot geweld maar zeker niet allemaal zoals bijvoorbeeld bleek in Geldermalsen waar zijn sympathisanten het raadhuis aanvielen of in Steenbergen, waar zij hun verkrachtingsfantasieën tijdens een massavergadering scandeerden. De oppergod trekt in deze duistere tijd langs de hemel en maakt overal de duivels wakker, want dat doe je als je de strijd aanbindt met wetten en regels die discriminatie binnen de perken houden. De oppergod en zijn volgers legitimeren de haat. Ieders haat. Uit welke hoek dan ook.

Maar de donkere tijden gaan altijd voorbij. We weten allemaal dat weldra de dagen weer gaan lengen en de verzwakte zon zijn kracht herkrijgt. Dat is de hoop van de nietige mens die huivert bij zijn haardvuur voor de dingen die komen gaan. De duisternis zal het licht nooit overwinnen en de razernij zal altijd wijken voor de rede.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (92)