2.866
7

CDA raadslid

Ibrahim Wijbenga (33) CDA raadslid in Eindhoven, schrijft op persoonlijke titel.

Wilders’ PR machine

Vanuit de stigmatisering waaraan de PVV haar bestaansrecht ontleent, is de stap naar geweld zo gezet

Briljant hoe de PVV PR machine nu op volle toeren draait. Waren de moslims op dit punt beter in staat geweest PR bedrijven na de aanslagen op Theo van Gogh en 11 september dan had dat wellicht bijgedragen aan een betere verstandhouding.

Uiteraard kan Geert Wilders niet verantwoordelijk worden gesteld voor de afschuwelijke moord van Anders Breivik op 76 onschuldige burgers in Noorwegen. Dat zou onheus en onrechtvaardig zijn. Wel kan Wilders worden verweten dat hij met zijn ongenuanceerde uitspraken over moslims en allochtonen een klimaat schept waarin zij als tweederangsburgers worden neergezet die een gevaar voor de samenleving zijn. Vanuit deze stigmatisering waaraan de PVV haar bestaansrecht ontleent, is de stap naar geweld zo gezet.

Geert Wilders zorgt er met zijn onderbuik-demagogie voor dat er ook in ons land een rechtsextremistische gek kan opstaan die uit haat tegen moslims en allochtonen een aanslag begaat. Als hij echt vindt dat de PVV alleen via de stembus kan strijden, dan zal hij zijn toon moeten matigen. Met zijn kwetsende uitspraken jegens moslims en allochtonen en politieke partijen, in het bijzonder de PvdA, door hem steevast aangeduid als Partij voor de Arabieren – hij hield deze partij op 1 mei nota bene verantwoordelijk voor de massa immigratie en gepaarde criminaliteit – schept hij een voedingsbodem voor fanaten die het heft in eigen handen nemen.

De reacties van een aantal PVV-aanhangers die de gruweldaad van Anders Breivik goedkeuren, spreken boekdelen. Als Geert Wilders het echt meent met de democratie, zou hij om te beginnen publiekelijk moeten laten weten dat de PVV met zulke fanaten in zijn eigen achterban niets te maken wil hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)