Laatste update 11:09
3.935
97

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wilders vecht door: voor haatimams en antisemieten

Als Wilders de zaak wint en het Hof spreekt hem vrij, dan betekent het dat oproepen tot vermindering van het aantal joden in Nederland voortaan ook zijn toegestaan

cc-foto: gianna elena

De zeventiende mei is niet alleen de verjaring van onze geliefde koningin Máxima maar ook de dag waarop Geert Wilders zijn strijd vóór de haatimams en de antisemieten in Nederland voortzette. Hij gaat immers door met het hoger beroep tegen zijn veroordeling in het kader van groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Waarom staat deze volkstribuun immers voor de rechter? Hij vroeg zijn aanhangers: ¨Willen jullie meer of minder Marokkanen?¨. Daarna brulde iedereen: ¨Minder, minder¨. Vervolgens deed Wilders een politieke belofte. ¨Dan gaan we dat regelen¨.

Hij gaat het dus regelen dat er minder Marokkanen komen. In de ochtend van de dag waarop de nieuwe slag om de vrijheid van meningsuiting begon, verscheen de eminente rechtsgeleerde prof. dr. Paul Cliteur, de Mephisto, herstel, de leermeester van de literator en politicus dr. Thierry Baudet, bij Goedemorgen Nederland. Volgens hem kan er geen sprake van discriminatie zijn want de Marokkanen vormen geen ras. Dan mag het wel.

Als Wilders de zaak wint en het Hof spreekt hem vrij, dan betekent het dat oproepen tot vermindering van het aantal joden in Nederland voortaan ook zijn toegestaan. Misschien is het slim er ten overvloede aan toe te voegen dat je daarmee aanhangers van de joodse godsdienst bedoelt zodat een brevet van atheïsme of een doopbewijs als vrijbrief kunnen gelden, al kan men zich natuurlijk wel afvragen of zo’n stuk papier ook de werkelijke overtuiging weergeeft. Tenslotte is in Nederland ook de gedachte courant dat moslims, ondanks de schijn van het tegendeel, allemaal vinden dat IS eigenlijk gelijk geeft.

Ook haatimams krijgen meer ruimte. Zolang zij expliciete oproepen tot moord achterwege laten, kan geen gezagsdrager hen van de preekstoel sleuren of uit het achtervertrek van een zogenaamde boekhandel. Gemeentelijke gebiedsverboden komen op losse schroeven te staan. Je mag immers alles zeggen. Het demoniseren van christenen is toegestaan. Je mag zelfs strijden voor een wet die het afbreken van hun kerken verplicht stelt. En uitroepen: ¨Wilt U minder christenen? Dan gaan we dat regelen. De sloopkogel voor hun haatpaleizen¨.

Dát is de strijd die Wilders voert. Daarvoor komt hij op. Dit standpunt laat hij mr. Knoops in de rechtszaal verdedigen. Deze gebruikt de zeventiende mei om aan te tonen dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet. Hij vindt immers dat Alexander Pechtold ook zou moeten worden aangeklaagd vanwege zijn uitspraak: ¨Ik moet de eerste betrouwbare Rus nog tegenkomen¨. Dat kan zo zijn maar geen enkele aangeklaagde mag een beroep doen op het feit dat het Openbaar Ministerie er om welk reden dan ook niet in slaagt om andere zondaars ook ter verantwoording te roepen. Het zou verbazingwekkend zijn als zulk een verweer slaagde.

En anders is het helemaal vrij baan voor haatimams en antisemieten. Zij kunnen vandaag de vlag uitsteken net als geheide monarchisten.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (97)