85.613
53

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Willem-Alexander opnieuw een beetje dom

Zijn onze Jannen straks ook soldaten van het Huis van Saoed?

cc-foto: Saeima

Tijdens het laatste officiële fotomoment maakte Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een paar opmerkingen over de beruchte foto van zijn echtgenote samen met prins Salman, de kwaadaardige en moorddadige machthebber van Saoedi-Arabië. Het was belangrijk voor zijn vrouw, verklaarde hij en men had alles van tevoren doorgesproken. Hij vond het ook geweldig hoe de bewindslieden Rutte en Blok hun ministeriële verantwoordelijkheid hadden genomen.

Vlak voor zijn huwelijk, in 2001, voerde de vorst een brief van de Argentijnse ex-dictator Jorge Videla aan als bewijsmateriaal voor de onschuld van zijn schoonvader aan mensenrechtenschendingen. Maxima noemde dat toen ‘een beetje dom’. Nu was er geen familielid om Willem-Alexander met een halve kwinkslag uit de brand te helpen. De koningin zweeg als het graf.

Het staat er. Het was reuze belangrijk dat de koningin een gesprek heeft met een tiran. Alles was van tevoren doorgesproken, ook het maken van die foto, waardevol materiaal voor de tiran in kwestie om zijn volk nog eens te laten zien dat het Westen helemaal achter hem staat. En dat hij door de gekroonde hoofden van de wereld als een vriend van de familie wordt behandeld.

Dat is hij waarschijnlijk, ook een vriend van de familie. Premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Blok dekken dat graag met hun ministeriële verantwoordelijkheid.

Prins Salman is hun vriend. Straks sturen we dat fregat naar de Straat van Hormuz waar Onze Jannen niet alleen soldaten van Oranje zullen zijn maar ook van het Huis van Ibn Saoed, Trumps trouwste bondgenoot in de Golf. Van het land waar een vrouw de gevangenis in draait als zij niet zwaar gesluierd over straat gaat..


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (53)