1.747
1

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Willem Ruis, de show van zijn leven

Alles lukt - totdat het tegendeel zich bewijst

Willem Ruis – de show van zijn leven. Een aangrijpende muziektheatervoorstelling over het leven voor én achter de schermen van ‘s lands grootste showmaster ooit geleefd. Iets te aangrijpend, als het aan de echte fans ligt.


Want dat zijn leven niet over rozen ging, moge duidelijk zijn. Hij overleed op 4 augustus 1986 op 41-jarige leeftijd – na slechts twee seizoenen van zijn Sterrenshow – aan een hartaanval tijdens een vakantie naar Spanje. Hij was met zijn tweede geliefde, Ellen. Na tien jaar succes voor de schermen en een steeds roekelozer leven achter de schermen, kwam er abrupt een einde aan het leven van Ruis. Met zoveel materiaal voor een theatrale herbeleving, is het op zich al vreemd te noemen dat een muziektheatervoorstelling dertig jaar op zich heeft moeten wachten. 

Koortsdroom
Waar de eerste akte een aaneenschakeling van theatrale hoogtepunten is, blijkt de tweede akte vooral een koortsdroom waar Ruis zijn laatste levensjaar in beleefde. Op tv was het al te zien, toen, in 1985. Zijn Sterrenshow bleek toch niet het oneindige budget te hebben en privé was het ook niet koek en ei: drank, sigaretten en de oneindige zucht naar roem eisten zijn tol. Hij verloor het contact met zichzelf en met het publiek. Ook zijn Criminele Willem Ruis Show, dat op onverklaarbare wijze naar Ron Brandsteder ging, bleek een nagel aan zijn doodskist. De hartaanval die daarop volgde, bleek fataal. De VARA-coryfee werd slechts 41 jaar oud.

Waarheidsgetrouw
Het verhaal van de tv-legende spreekt voor zichzelf: Willem Ruis (met enge gelijkenissen vertolkt door een weergaloze Xander van Vledder) valt in bij de Leo Moster show (zeer sterke John Kraaijkamp) en wacht een grote carrière. Gevleid door de adoratie en het grote succes. Met als motto: ‘Alles lukt – totdat het tegendeel zich bewijst’ klimt hij op van KRO-televisieredacteur naar de ster van de VARA met zijn personalityshows. In het theater voel je de druk van prestatie, maar ga je volledig mee met Van Vledder die een prachtige Ruis neerzet. Daarbij schuwt hij niet om de schaduwzijde van Ruis te laten zien. Waarheidsgetrouw, maar voor sommige die-hard fans iets teveel van het goede. 

Klaas
De eerste akte was volledig hoe wij ons Ruis voorstellen: snel, ad rem, frivool en charmant. Tegenslagen waren slechts flarden in de razendsnel gespeelde opmars van hofmeester van de KLM, naar de tv-persoonlijkheid zoals we die ons herinneren. Het decor van zijn Sterrenshow was daarom niet alleen de passengers terminal, maar ook de scène van de Leo Moster show en zijn woonkamer. De bank werd een showdesk en de showtrap deed tevens dienst als entree van zijn woning. In de voorstelling wordt de lijn steeds dunner tussen Willem Ruis als showmaster en Klaas: de angstige man die het liefst de hele avond naar de ruis op tv kijkt. De eenzaamheid wordt akelig herkenbaar in beeld gebracht, mede door het geweldige ensemble van jonge acteurs. Ze belichamen het journaille, zijn crew, zijn gasten en zijn latere hallucinaties. Willem Ruis – de show van zijn leven is een succesvolle weergave van ‘s lands grootste showmaster. 

Willem Ruis – de show van zijn leven speelt nog tot en met maart in de Nederlandse theaters. 

Geef een reactie

Laatste reactie