3.485
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Willen mannen een vrouw die op hun moeder lijkt?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Mensen lijken verliefd te worden op wat hen vertrouwd is

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het lijkt of mensen verliefd worden op wat hen vertrouwd is. Zo zouden ze bijvoorbeeld een hond kiezen die op hen lijkt. En zo zouden mannen een vrouw kiezen die op hun moeder lijkt en vrouwen een man die sprekend hun vader is. Er zijn onderzoeken die dat suggereren, maar er is nog al wat kritiek geweest op de manier waarop die onderzoeken werden uitgevoerd. Een nieuw onderzoek werpt hier een ander licht op.

Voor het onderzoek werden de voorkeuren van 70 heteroseksuele volwassenen onderzocht. De gezichtskenmerken van hun partners en de ouder van tegenovergestelde geslacht werden door een groep deskundigen beoordeeld en kijk nu eens aan wat er uit komt. Vrouwen zijn echt niet op zoek naar een man die op hun vader lijkt.

En mannen? Bij mannen is er wel wat meer overeenkomst te zien tussen de partner en hun moeder, maar lang niet bij alle mannen. Wat ook in het verleden gesuggereerd werd, was dat de relatie van mannen die een vrouw gevonden hadden die op hun moeder leek beter zou zijn. Dat bleek in dit onderzoek absoluut niet zo te zijn.

Met zo´n kleine groep proefpersonen is het onmogelijk om al te veel conclusies aan de uitkomsten te verbinden. Het is dus maar beter ervan uit te gaan dat het verhaal over Oedipus geen parabel is van wat er in de natuur gebeurt: man zoekt eigenlijk zijn moeder in zijn vrouw. Maar dat van die hond hè, dat blijft me intrigeren.

Het weetje van zaterdag nog eens lezen: Voor aanstaande mama’s en papa’s
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)