1.897
18

Secretaris PvdA, afdeling Leiden

Marc (25) schrijft over campagnes, politiek en cultuur. Als afdelingssecretaris van de PvdA Leiden houdt hij zich intensief bezig met de lokale politiek. In 2014 maakte hij een reis naar de USA om de mid-term elections van dichtbij mee te maken. Hij ging daar in gesprek met verschillende organisaties over de Amerikaanse politiek en sprak met Amerikaanse kiezers om ze op te roepen naar de stembus te gaan. In zijn dagelijks leven werkt Marc bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Willy moet op cursus speechen

Een koningshuis dat zich zo nadrukkelijk op facebook beweegt en zo bezig is met zijn imago, moet juist bezig zijn met het imago van zijn voorman

Afgelopen maandag zat ik als vanouds voor de buis gekluisterd. Koningsdag werd gevierd en als voorzichtig monarchist was ik nieuwsgierig hoe Willem-Alexander invulling zou geven aan de viering van zijn verjaardag. Vooraf waren er geruchten genoeg: koningsdag moest minder oubollig worden en, bovendien, veiliger dan voorgaande edities. Kortom, het zou een spannende dag worden. Hoe had het koningshuis nagedacht over de koningsdag 2.0? Wat waren noviteiten? En, ook belangrijk, hoe werd op koningsdag geschaafd aan het imago van het koningshuis en de koning?

Moderner werd koningsdag zeker: te beginnen met de foto van het koninklijk gezin voor hun woonhuis, die vrij snel online werd gezet. Veiliger trouwens ook. In de nieuwe programmaonderdelen was er nauwelijks de gelegenheid voor het toegestroomde publiek om de koning en zijn gevolg te zien. Soms was het programma wat saai (de vlootschouw met baggerschepen), maar vernieuwend in opzet was de nationale feestdag zeker. Kortom: het koningshuis leek met alles rekening gehouden te hebben. Alles? Nee, aan het belangrijkste was niet gedacht:

Onze koning kan niet speechen. En daar moet nu echt verandering in komen.

Na de perfecte speech van de Dordrechtse burgemeester Arno Brok aan het einde van de viering – uit het hoofd, met emotie en rustig gesproken – was onze koning aan de beurt. Licht gespannen ging hij staan en sprak op staccato toon met telkens dezelfde brede armgebaren een paar ingestudeerde zinnen uit. Bij het persmomentje eerder op de dag, nota bene door hem zelf aan het programma toegevoegd, was het zo mogelijk nog erger. Willem-Alexander liep bijna meteen vast in zijn antwoord. Al na een paar zinnen begrepen we niets meer van wat onze koning eigenlijk wilde vertellen. Toch bijzonder: want die twee publieke optredens hadden van grote waarde kunnen zijn voor het imago van onze koning en zijn koningshuis. Dat werden ze echter niet.

Als Willem-Alexander koningsdag moderner wil maken moet hij wat doen aan zijn publieke optredens en zijn spreken in het openbaar. Een modern koningshuis vraagt om een moderne vorst die uit het hoofd en vanuit zijn hart zijn volk kan toespreken. Dat vraagt om een optreden zonder gekke lichaamstaal, rare intonaties en verhaspelde zinnen. We willen een koning zien die ons kan raken. 

Een koningshuis dat zich zo nadrukkelijk op facebook beweegt en zo bezig is met zijn imago, moet juist bezig zijn met het imago van zijn voorman. Als onze koning niet snel verbetering laat zien, stel ik voor dat we de persmomenten en dankwoorden voortaan aan zijn moeder Beatrix overlaten, als speciaal woordvoerder van de koning.

Lijkt me veel beter.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)