2.437
4

Kunstenaar

TINKEBELL is kunstenaar. In 2005 studeerde zij af aan de afdeling design van het Sandberg Instituut te Amsterdam. In 2004 verkreeg ze landelijke bekendheid met een handtas die zij gefabriceerd had van het bont van haar eigen kat. Begin 2008 deed ze opnieuw van zich spreken met de tentoonstelling Save the pets, waarbij ze in galerie Masters in Amsterdam, 95 hamsters tegelijk liet rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Zij wilde hiermee laten zien hoe mensen omgaan met hun huisdieren. Haar werk leverde meermalen een storm aan publiciteit en kritiek op, inclusief haatmail en doodsbedreigingen. Een deel van deze haatmail en doodsbedreigingen werden gepubliceerd in het boek Dearest TINKEBELL uit 2009. Ook publiceerde zij het boek 'De Duitsers zijn uitgeschakeld'. In 2018 publiceerde ze een boek over haar ervaringen in het Japanse kernrampgebied: Het gevaar van angst – hypochonderen in Fukushima.

‘Wilt u uw aangifte nog een keer doen of wilt u het hier bij laten?’

Over aangifte doen van bedreiging

Binnenkort verschijnt het boek ‘De Duitsers zijn uitgeschakeld’, een verzameling autobiografische verhalen van de Tinkebell, die eerder met haar kattentas en hamsterbollen felle reacties uitlokte. Op Joop de komende tijd voorproefjes van dit nu al opmerkelijke boek.

“Pas maar op. Morgen staan we voor je deur en dan snijden we je keel door.”

Ik had het voicemailbericht nu een paar keer achter elkaar afgespeeld en was tot de conclusie gekomen dat dit eigenlijk wel fijn was.

De hele avond tot laat in de nacht was mijn telefoon elke paar minuten opnieuw overgegaan. Eerst had ik alleen het geluid uitgezet, maar op een gegeven moment, toen het niet stopte besloot ik mijn mobiel toch helemaal uit te schakelen.

Wat dom om een voicemail bericht achter te laten met een bedreiging dacht ik. Zo iemand is vast gemakkelijk te traceren.

Daarom besloot ik voor het eerst om aangifte te doen. Wanneer iemand je telefonisch gaat stalken en bedreigen, voelt dat toch anders dan de dreigmails die ik gewoonlijk ontving.

Op het politiebureau werd ik vriendelijk ontvangen met automaat-koffie. In een klein kantoortje typte een agent in drie uur tijd mijn aangifte uit. Ik nam de spelfouten in elke zin en de inhoudelijk fouten na het lange wachten voor lief.

Thuis gekomen googlede ik nog eens op mijn naam en ik belandde op het ‘bodybuildersforum’ waar een discussie gaande was over ‘dat wijf dat dr kat heeft vermoord’.

Vluchtig ging ik door de reacties tot ik op een zin stuitte die bij mij een kort moment van opwinding veroorzaakte:

“Maken jullie je maar geen zorgen. Mijn meisje heeft het allemaal opgelost en haar vannacht lekker bang gemaakt aan de telefoon. Dat wijf durft voorlopig de deur niet meer uit, hahaha”

Ik maakte een screenshot en belde de politie. Kort legde ik de meneer aan de telefoon uit dat ik 2 uur geleden op het bureau mijn aangifte had afgerond bij zijn collega en dat ik een ‘dader’ had gevonden op het bodybuildersforum.

De meneer aan de telefoon leek niet echt te begrijpen waar dit over ging en hij vroeg mij naar de naam van zijn collega die de aangifte had opgenomen.

-Even was het stil aan de lijn.

“Ja, ik hoor net dat u uw aangifte heeft gedaan bij een stagiair en hij heeft alles per ongeluk gewist. Wilt u uw aangifte nog een keer komen doen of wilt u het hier bij laten?”

Mijn tirade leek niet zo veel indruk te maken.

“Ja mevrouwtje, ik bied u toch aan dat u volgende week nog terecht kan voor een nieuwe aangifte? Meer kan ik ook niet voor u doen”

Gechoqueerd hing ik op.

Gelukkig was mijn telefoonprovider efficienter in de afhandeling van dit soort zaken. Nog die zelfde dag had ik een nieuw telefoonnummer.
..

Lees ook: ‘U maakt een geforceerde indruk’

De Duitsers zijn uitgeschakeld
en andere waargebeurde verhalen beleefd en verteld door een meisje met de zelfbedachte naam TINKEBELL.

Hoe je aangestaard kunt worden door een muis met een feestmuts op. Welke types tegenwoordig kaas maken. Mannen die vermeden moeten worden om de viezigheid op hun piemel. Hoe je aangeklaagd kunt worden door depressieve hondenbezitters. Waarom je een psychiater ook preventief kunt bezoeken. Over Boy. Over niet opgegeten boterhammen. Over alleen zijn. En ook: Wat hamsters, politiek en portretschilderkunst met elkaar te maken hebben..

Volg Tinkebell ook op Twitter


Laatste publicatie van Tinkebell

  • Het gevaar van angst

    Hypochonderen in Fukushima

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (4)