2.302
24

Auteur, publicist, wiskundige

Kees Pieters (Rotterdam, 1955) is wiskundig ingenieur. Hij heeft gewerkt voor de olie-industrie en de overheid in Operational Research en ICT. Hij is auteur van 'Het Westen 5x Failliet' en publiceert artikelen over politiek en economie.

Winst ING dankzij belastingbetaler, niet dankzij directie

ING-medewerkers zijn semi-ambtenaren en zouden niet meer dan de Balkenende-norm mogen verdienen

De winst van ING wordt voor drie kwart verdiend door de belastingbetaler. ING-medewerkers zijn daarom semi-ambtenaren. De ING-top zou daarom niet meer mogen verdienen dan de Balkenende-norm. Dat de beloning van de ING-top ‘significant beneden het marktgemiddelde ligt’, zoals het ING jaarverslag 2012 stelt, is dan ook volkomen terecht. De huidige beloning van de topman van 1,35 miljoen euro is in deze omstandigheden zelfs hoog.

Toen SNS Bank moest worden gered, werd de belastingbetaler aangeslagen voor drie-en-een-half miljard euro in plaat van de obligatiehouders. Daarmee werd voorkomen dat de rente op obligaties van niet-staatsbanken, zoals Rabobank en ING, hoger zou uitvallen. Deze impliciete staatsgarantie leverde ING in 2012 twee miljard euro op. De totale winst bedroeg 2,6 miljard.

Het effect van de impliciete staatsgarantie is berekend door SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) in haar rapport ‘Het financiële overgewicht van Nederland’ (.pdf).

Zij becijfert dat het effect voor ING 100 procentpunten bedraagt. Dat betekent dat ING zonder de impliciete staatsgarantie één procent meer rente zou moeten betalen over haar schulden.
De schulden van ING bedragen volgens het jaarverslag 2012 198 miljard euro. Het voordeel van de staatsgarantie voor ING is dus twee miljard euro.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)