Laatste update 14:06
15.002
197

Universitair docent en onderzoeker

Prof. Karim Bettache werkt als universitair docent aan de Chinese University of Hong Kong. Daarvoor was hij werkzaam aan onder andere Monash University (Australië) en de Education University of Hong Kong.
Zijn werk richt zich voornamelijk op de hedendaagse psychologische effecten van grootschalige historische gebeurtenissen binnen de globale politieke economie. Denk hierbij aan kolonialisme, imperialisme en de verspreiding van kapitalisme.

Omvolking? Een witte huidskleur geeft je geen patent op onze cultuur

Cultuurbehoud reduceren tot een simplistisch kenmerk als huidskleur is op zich al een verkrachting van onze mooie cultuur

U heeft ze vast wel gezien of gehoord de laatste weken. Die gasten die het over ‘omvolking’ hebben. Een term die kennelijk enkel en alleen onder racisten gebezigd wordt. Van die gasten met de grootste smoel over ‘het Nederlandse volk’, maar nog geen fatsoenlijke Nederlandse zin kunnen neerpennen. Wat is dat toch met die diehard racisten, dat ze de taal altijd zo pijnlijk slecht beheersen?

Op Twitter, Facebook en rechts-radicale websites ontkom je er niet aan, al die ‘aanpassen!’-roepers die zelfs in jip-en-janneketaal nog geen fatsoenlijk lopende Nederlandse zin kunnen produceren, laat staan begrijpen. Het bevestigt de algemene aanname dat een gebrek aan intelligentie vaak een krachtige verklaring is voor racistische tendensen.

Dus wie tasten onze cultuur nu eigenlijk aan?

multiculturalisme
cc-foto: 4 & 5 mei Amsterdam

Een mevrouw als Sylvana Simons die, in eloquente bewoording als een echte Neerlandica, strijdt voor het behoud van pluriformiteit en gelijkheid? U weet wel, die verlichte waarden waar onze cultuur zo nauw mee vervlochten is. Of een man als bijvoorbeeld Peter Breedveld, die zich in uitstekend Nederlands niet alleen sterk maakt voor het vrije woord, maar zich ook hard maakt voor rechtvaardigheid en bescherming van de zwakkeren binnen onze samenleving.

Of zijn het misschien die figuren zelf? U weet wel, die het hoogst van de toren blazen dat ze onze cultuur in bescherming nemen? De achterlijke Neanderthalers die dag in dag uit bovengenoemde Nederlanders in hun bestaan bedreigen middels doodsbedreigingen, intimidatie of het bezigen van nazistische termen als ‘omvolking’? Zijn het niet juist deze mensen, zij die hét artefact van onze cultuur, namelijk onze mooie taal, niet fatsoenlijk beheersen en dus ook niet kunnen overbrengen op volgende generaties die hét grote gevaar vormen voor ’s lands cultuurbehoud?

Ja dat is even schrikken. Er komt bij het behoud van onze cultuur wel wat meer kijken dan een gebrek aan melaninecellen in je huid. Wat geeft racisten het idee dat ze mijn, onze, cultuur kunnen claimen terwijl ze totaal niet bij machte zijn deze cultuur over te brengen op volgende generaties? Denken ze nu echt dat het hebben van een spierwitte huidskleur voldoende is, en daarmee de kous af is?

Nou dat dacht ik dus mooi effe niet, zo makkelijk kom je niet weg met een claim op ‘onze cultuur’. Als er namelijk iets belangrijk is voor het behoud van de Nederlandse cultuur, dan is het wel een gedegen kennis van onze geschiedenis en op zijn minst een fatsoenlijke taalbeheersing. Iets wat ik, een licht getinte man, en vele gekleurde Nederlanders met mij, uitstekend beheers.

Cultuur is geen witte huidskleur, cultuur is geen uiterlijk kenmerk. Cultuur reduceren tot een dergelijk simplistisch kenmerk is op zich al een verkrachting van onze mooie cultuur. Mijn cultuur, de Nederlandse cultuur claim ik door haar mij eigen te maken. Door haar historie, filosofie maar ook haar taal te begrijpen en te waarderen. En door de schoonheid van mijn cultuur, de Nederlandse cultuur over te brengen op anderen (ook over de grens).

Zij die pluriformiteit haten en mijn cultuur, de Nederlandse cultuur, claimen, zijn het grootste gevaar voor ons allen die onze cultuur liefhebben. Ik heb het over de simpele zielen die nog steeds denken in postkoloniale termen als ras en ‘omvolking’.

Of je het nu wilt of niet, de tijd dat je aan de kleur van iemands huid kon zien of hij of zij Nederlands was is voorbij.

Deal with it.

Geef een reactie

Laatste reacties (197)