Laatste update 17:15
11.486
86

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

WNL bezorgt verkiezingscampagne DENK goud

Kuzu heeft niet geheel ongelijk als hij klaagt dat er door de rechtse omroep met twee maten gemeten wordt

DENK

Wat een geschenk presenteerde omroep WNL woensdagochtend aan Tunahan Kuzu, de gewiekste leider van DENK. Eerst hadden ze hem uitgenodigd als gasthoofdredacteur. Dat doet WNL vaak in verkiezingstijd, politici benoemen tot gasthoofdredacteur. Het is een traditie die ze hebben overgenomen van De Telegraaf, de krant die tien jaar geleden als marketingstunt de omroep oprichtte. Een beetje merkwaardige traditie wel, de tijd dat politici hoofdredacteuren waren hebben we gelukkig lang geleden achter ons gelaten.

Maar goed, ze hadden Kuzu dus net als andere politici uitgenodigd als hoofdredacteur. Vervolgens bedacht WNL zich en trok de uitnodiging in. En toen kwamen ze op het idee om hem alsnog uit te nodigen, als gewone gast. Zoals de Fransen zeggen ‘what were they thinking?’

Dus greep Kuzu woensdagochtend live in de studio de kans om op Calimero-toon uit de doeken te doen wat hem was overkomen. Dat kon je van tevoren bedenken maar bij WNL werden ze er schijnbaar geheel door overvallen. U kruipt weer in de slachtofferrol, voegde de presentatrice hem nog wanhopig toe. Nee slimmerik, die slachtofferrol heb je hem op een presenteerblaadje aangeboden.

Vervolgens trachtte ze Kuzu nog het zwijgen op te leggen met de mededeling dat hij mocht zeggen wat hij wilde. Dit alles in een decor dat doet denken aan een Moldavische actualiteitenrubriek uit de jaren ’70. Amateurisme ten top. WNL-presentatrice zet Kuzu op z’n plek, kopte de Telegraaf niettemin. Tuurlijk. En Real Madrid leerde dinsdagavond Ajax een lesje.

Er is nog meer. WNL had de uitnodiging ingetrokken omdat Kuzu was uitgevaren tegen het programma De Nieuwe Maan, een ooit interessant debatprogramma van de publieke omroep NTR dat sinds het aantreden van presentator Fidan Ekiz een magneet voor extreemrechts en andere malloten is. Zo mag deze week Pegida aanschuiven, alsof die iets wetenswaardigs te melden hebben. DENK wilde daarom een gesprek met de NTR over de inhoud van het programma. WNL ziet dat als een aanval op de persvrijheid en weigerde daarop alsnog het gasthoofdredacteurschap aan Kuzu.

Die motivatie is op z’n zachtst gezegd erg dun. Donderdag schuift bijvoorbeeld bij WNL Thierry Baudet aan, de politicus die eiste dat weerman Gerrit Hiemstra van de publieke omroep ontslagen wordt omdat hij wetenschappelijke uiteenzettingen over de klimaatverandering verzorgt. Zelfs Denk gaat niet zo ver, die willen ‘alleen maar’ een gesprek.

Of wat te denken van Geert Wilders. Die doet niet anders dan de media aanvallen en gaat daarbij nog veel verder. Toen de PVV in 2010 gedoogpartner werd van het eerste kabinet Rutte presenteerde de partij een lijst met programma’s en personen die bij de NPO afgevoerd moesten worden. Daar werd tot verbijstering van betrokkenen zelfs met de coalitiepartners over vergaderd. Wilders boycot bovendien al jarenlang de VARA omdat op Joop een cartoon verscheen die hem niet beviel. Hij eiste dat die cartoon verwijderd werd. Dat gebeurde uiteindelijk een paar weken later na ernstige doodsbedreigingen. Ook een bijbehorende cartoonwedstrijd moest afgelast worden. Persvrijheid? Ammehoela.

Wilders is de komende tijd gewoon gasthoofdredacteur bij WNL, Baudet ook. Dus Kuzu heeft niet geheel ongelijk als hij klaagt dat er door de rechtse omroep met twee maten gemeten wordt. Het is zijn favoriete kritiek op alles in Nederland en zijn aanhangers zien dat weer eens bevestigd.

Er is nog een reden waarom Kuzu dit soort conflicten altijd met een straatlengte wint. Hij is niet geïnteresseerd in het publiek van WNL, hij kan via zijn eigen kanalen zijn kiezers veel beter bedienen en daar is dit soort materiaal goud waard. Kuzu die onverschrokken de aanval opent op WNL. Hij wint er nu al meer mee dan al zijn collega-politici die het gasthoofdredacteurschap wel braaf mogen vervullen. Als WNL een hoofdredacteur had die zo sluw is als Kuzu en de zijnen, was de omroep vast een stuk succesvoller.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)