4.863
62

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wopke Hoekstra stelt met de KLM een voorbeeld: werknemers moeten offers brengen

Daarmee plaatst Wopke Hoekstra zich in de traditie van de vooroorlogse confessionele leiders Hendrik Colijn en Dirk Jan de Geer.

HoekstraMaandenlang gebruikten door corona economisch getroffenen het voorbeeld van de KLM om meer steun te eisen van de overheid. Voor de blauwe vogels lagen immers ook miljarden klaar. Nu blijkt dat niet zo gemakkelijk te gaan. Minister Wopke Hoekstra houdt de hand op de knip omdat hij vindt dat het personeel een te schamel loonoffer brengt. De afgesproken kortingen zouden niet voor twee maar voor vijf jaar moeten gelden, dezelfde periode als de steun. Het ministerie van Financiën brengt dit naar buiten op het moment dat de KLM een record kwartaalverlies bekend maakte van een miljard. De schepping van Plesman – thans elke zondag met een dure TV-serie gevierd – staat met de rug tegen de muur.

Wopke Hoekstra blijkt er dus eentje van de loonoffers. Het is duidelijk dat er met de KLM een voorbeeld wordt gesteld. Volgend jaar zullen alle werknemers van gesteunde bedrijven de klos zijn: ook van hen wordt een bijdrage gevraagd. Daarmee plaatst Wopke Hoekstra zich in de traditie van de vooroorlogse confessionele leiders Hendrik Colijn en Dirk Jan de Geer. Ook zij vroegen in crisistijd loonoffers. Daarmee verlaagden zij de koopkracht van de consumenten in een tijd dat ondernemers om klanten en opdrachtgevers stonden te springen.

Miljoenen senioren staat ook nog een korting op hun pensioen te wachten. Het is duidelijk: van de consument zal het herstel op deze manier niet komen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (62)