Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Word je dikker door het huwelijk?

  •  
23-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoeven we omdat we 'beet' hebben niet meer ons best te doen er aantrekkelijk uit te zien?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Is het waar dat mensen dikker worden als ze eenmaal getrouwd zijn? Veel mensen zijn daarvan overtuigd, maar is het echt waar? Er is wel eens een onderzoek gedaan naar hoe lang na hun huwelijk bruidjes de bruidsjurk nog passen en dat liet zien dat na drie maanden het merendeel van de net getrouwde vrouwen die jurk met geen mogelijkheid nog aankreeg.
Dat heeft echter mogelijk meer te maken met het feit dat ze erg hun best gedaan hadden om er zo slank mogelijk uit te zien op de grote dag en daarna weer konden ontspannen. In onderzoek dat deze week werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van Personality and Social Psychology in de VS wordt duidelijk dat de partners in het huwelijk inderdaad zwaarder worden, maar het is ingewikkelder dan je denkt.
Voor het onderzoek werden 169 getrouwde stellen (de mannen gemiddeld 25 jaar en de vrouwen gemiddeld 23 jaar) vier jaar lang gevolgd. In die tijd waren er 8 keer weegsessies en intensieve interviews. Echtelieden die positiever waren over hun huwelijk hadden de neiging zwaarder te worden. Natuurlijk werd in het onderzoek met bijkomende factoren – zoals bijvoorbeeld een zwangerschap – rekening gehouden. Dus niet vanuit de leunstoel doen of je slimmer dan de onderzoekers bent en zij aan zoiets niet gedacht hebben. Het ging overigens niet om 10 kilo erbij. De vrouwen begonnen met een gezond BMI en zaten na 4 jaar nog steeds onder de 25. De mannen begonnen al met een gemiddeld BMI van 26 en dat werd nog ietsje meer.
Het idee van de onderzoekers is dat door het gevoel niet meer op jacht naar een mogelijke partner te moeten, de mannen en vrouwen ontspannener werden en niet meer zo met hun gewicht bezig waren. De onderzoekers denken ook dat de mensen die niet helemaal blij zijn met de relatie en stiekem de mogelijkheid van een scheiding overwegen er goed voor zorgen dat ze ‘aantrekkelijk’ blijven om na beëindiging van het huwelijk de huwelijksmarkt weer op kunnen. Een andere mogelijkheid is dat ze elkaar steeds zien, samen eten en omdat eten met anderen altijd leidt tot meer naar binnen werken, dat een rol speelt.
Onderzoeken die op wetenschappelijke bijeenkomsten gepresenteerd worden moeten nog door andere onafhankelijke wetenschappers beoordeeld worden. Daarom moet je flink wat slagen om de arm houden en aan nog heel veel andere mogelijke verklaringen nalopen. De zelfde onderzoekers wisten drie jaar geleden bijvoorbeeld te melden dat een huwelijk beter gaat als de vrouw slanker is dan de man. Voor mannen geldt dat vooral aan het begin van de relatie (ze lijken hun keuze daarop te hebben gebaseerd), voor vrouwen geldt het vooral op de langere termijn.
Waarmee ik maar duidelijk wil maken dat onderzoek naar de psychologische kant van gewichtstoename al vrij ingewikkeld is, maar dat het begrijpen van hoe mannen en vrouwen elkaar beoordelen in een relatie en hoe dat varieert over tijd nog eens extra moeilijk is. Laat staan als je die twee ook nog combineert.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje:  Waarom lopen mannen vaker onder een auto dan vrouwen?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.