Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Word je eenzamer van consumeren?

  •  
29-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Als je maar die flatscreen hebt... Als je maar die tas bezit... Dan word je vast gelukkig?
Een onderzoeker van de Universiteit van Tilburg heeft de volkswijsheid onderzocht dat we van materialisme alleen maar eenzamer worden. We sluiten ons op in een klein wereldje waarin we steeds meer hebben, behalve contact met andere mensen. We komen vervolgens in een vicieuze cirkel terecht waarin we steeds meer willen hebben en steeds eenzamer worden. Is dat waar?
Voor het onderzoek werden 2500 mensen gedurende zes jaar gevolgd. Eén conclusie was wel te trekken; eenzaamheid kan tot materialisme leiden. Je voelt je niet gelukkig omdat je eenzaam bent en denkt dat als je maar die flatscreen hebt, die tas bezit of die cabrio eenmaal hebt je gelukkiger bent. Je koopgedrag is als het ware het medicijn om gelukkiger te worden. Het helpt even, maar het lost niets op en je verlangt naar een nieuwe slok van je eigen medicijn. Dolce & Gabbana en BMW varen er wel bij. Dat is namelijk het grappige: prestigieuze merkproducten dragen volgens een heel ander onderzoek bij aan de werking van je medicijn omdat dan ook anderen kunnen zien dat je iets bijzonders hebt gekocht. Je therapie heeft wat langer het gewenste effect, maar twee weken later hunker je naar een nieuw shot.
Het antwoord op de vraag of mensen van materialisme nu ook eenzamer worden leverde niet zo’n eenduidig antwoord op. Ja de mensen die “kopen” als medicijn zien komen misschien in die vicieuze cirkel terecht, maar er is ook een andere categorie consumenten. De happy shoppers, de mensen die van winkelen houden, die niets aanschaffen om het te hebben maar voor de pret van het winkelen zelf. En nu komt de aap uit de bekende mouw: Mannen behoren vooral tot de consumenten die kopen om er gelukkig door te worden en vrouwen winkelen vooral om het feest van het winkelen zelf. Die winkelende vrouwen worden door hun aanschaffen niet eenzamer, want ze behoren bij wijze van spreken tot een enorme populatie van schoenen- en tassenverzamelaars.
Ik moest natuurlijk ook aan mijnheer Stapel denken die vanuit de universiteit van Tilburg beroemd werd met zijn onderzoeken. Ik denk niet dat ze in Tilburg zoiets ooit nog laten gebeuren, maar ik dacht aan wat die via fraude gevonden zou hebben. Stapel zou zonder meer gemeld hebben dat materialisme eenzaam maakt en dat je er dus ongelukkiger door wordt, want hij kon nooit iets anders leveren dat wat hij zelf dacht. Eenduidige antwoorden dus, maar bij dit onderzoek (van Rik Pieters) is het meer van “sommige mensen dit, andere mensen dat”. Het is meer zoals de echte wereld in elkaar zit. Mensen verschillen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Dikcriminatie
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.