1.240
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Word je van fietsen gelukkig?

Ik hou van fietsen en voel me erg gelukkig, maar bij mij is er geen verband tussen die twee

Het zal duidelijk zijn dat fietsers in een betere lichamelijke conditie zijn dan mensen die altijd de auto gebruiken, maar onderzoekers uit de VS hebben vastgesteld dat ze ook gelukkiger zijn. Is dat misschien reden om fietsgebruik nog meer aan te moedigen om het gebruik van antidepressiva terug te dringen?

De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van het Bureau of Labor Statistics. Het ging om gegevens over transportwijze en emoties zoals geluk, pijn, stress, verdriet en vermoeidheid tijdens het reizen. Uit het onderzoek kwam dat fietsers in vergelijking met andere gebruikers van transportmiddelen het gelukkigst zijn. Op de tweede plaats komen de mensen die in een auto gereden worden, derde zijn de mensen die zelf een auto besturen en op de laatste plek vinden we gebruikers van het openbaar vervoer.

Zo’n onderzoek klinkt wat te simpel. Om te beginnen kun je het niet zo maar vergelijken met de situatie in Nederland, want ons openbaar vervoer is beter georganiseerd dan dat in de meeste delen Verenigde Staten. In sommige delen van de VS kun je niet eens zonder een auto en zijn de afstanden zo groot dat fietsen wel een goed idee lijkt, maar in de praktijk onmogelijk is. Fietspaden ontbreken trouwens meestal wat fietsen tot een gevaarlijke onderneming maakt.

Daar komt bij dat mensen die fietsen dat zelf hebben gekozen, meestal jong zijn en geen lichamelijke kwalen hebben. Logisch dat die gelukkiger zijn. Ik kan me ook wel iets voorstellen bij het verschil tussen gereden worden en zelf auto rijden. Mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer zijn meestal op weg naar hun werk. Velen van hen zullen daar ook wel niet gelukkig van worden. Op zich is hun werk misschien wel leuk, maar elke dag hetzelfde, naar het station (misschien wel met de fiets die je niet gelukkiger maakt), regen, met natte jas in de trein, vertraging, bus naar je werk net gemist; dat is toch wel iets heel anders.

Zo’n onderzoek suggereert daarom dan ook niet dat we meer moeten fietsen om gelukkig te worden, maar dat we het openbaar vervoer zo aangenaam mogelijk moeten maken om er minder ongelukkig door te zijn.

Ik hou van fietsen en voel me erg gelukkig. Bij mij is er geen verband tussen die twee. Ik maak daarnaast voor langere afstanden gebruik van het openbaar vervoer en ben gelukkig. Er is geen verband tussen die twee. Maar dat onderzoek is natuurlijk voer voor koppenmakers in de media: Fietsers zijn gelukkiger. Of nog erger: Fietsen maakt gelukkig.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)